DHC-515

U Hrvatsku stižu dva nova kanadera; imat ćemo ih ukupno osam

25.03.2024 u 17:14

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali su u ponedjeljak ugovor o nabavi dva nova vatrogasna zrakoplova, kanadera, ukupno vrijedna 105 milijuna eura, čija se isporuka očekuje za oko pet godina

Riječ je o novoj generaciji protupožarnih zrakoplova, koje će proizvoditi kanadska tvrtka De Havilland. Članice EU nabavljaju 20 takvih zrakoplova, a Hrvatska je, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku bila uključena u zajednički postupak nabave zrakoplova DHC-515 s ciljem uspostave trajnih rescEU kapaciteta.

Kanadere se nabavlja europskim sredstvima, a bit će na raspolaganju ne samo državama uključenima u zajedničku nabavu, nego i svim drugim članicama EU, ali i trećim državama koje zatraže pomoć.

Plenković: Svaki kanader košta oko 50 milijuna eura europskih sredstava

Ugovor je potpisan u Banskim dvorima, u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića koji je naglasio kako je Hrvatska jedna od desetak zemalje koje trenutno imaju kanadere u svojoj floti.

"Broj narudžbi europskih zemalja toliko je bio velik da se kompaniji De Havilland isplatilo pokrenuti novu proizvodnju", rekao je premijer.Plenković je iznio i podatke da će kanaderi imati kapacitete od po šest tona vode. Svaki košta nešto više od 50 milijuna eura uz stopostotno financiranje europskim sredstvima.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

"Time će se broj zrakoplova koje imamo povećati sa šest na osam. Pet zrakoplova kontinuirano je u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove. Na ovaj način imat ćemo ih sedam funkcionalnih, bit ćemo dodatno osnaženi za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, a bit ćemo i važan regionalni faktor", rekao je premijer Plenković. Za dva nova kanadera definirani su i potrebni rezervni dijelovi, u vrijednosti od preko sedam milijuna eura koje će se isto tako u stopostotnom iznosu financirati europskim sredstvima.

Božinović: U svibnju isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX

Na potpisivanju ugovora bio je i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, koji je rekao da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena. Isporuka novih kanadera očekuje u idućih četiri do pet godina, rekao je novinarima glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

"Hrvatska trenutačno raspolaže sa šest Air Tractora i šest kanadera, od kojih je pet u funkciji. Očekujemo opet sušno ljeto i velik broj požara i činimo sve da se za to dobro pripremimo", poručio je. Jučer je ovakav ugovor u Montrealu za Grčku potpisao grčki premijer Mitsotakis, i to za nabavu sedam kanadera. Potpredsjednik Božinović prigodom potpisivanja ugovora rekao je i da se u svibnju očekuje isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje. Koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su europskim sredstvima.