ŠIRENJE ZARAZE

U Hrvatskoj stotinu oboljelih od svinjske gripe

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.08.2009 13:37
  • Objavljeno 25.08.2009 u 13:21
maska svinjska gripa

maska svinjska gripa

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srećko Niketić

Broj oboljelih od gripe A (H1N1) u Hrvatskoj se približio stotini iako u zemlji zasad nema vidljivog širenja gripe, izjavila je danas za Hinu voditeljica Službe za epidemiologiju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ira Gjenero-Margan.

Među 98 oboljelih, uglavnom osoba mlađe životne dobi, njih 69 zarazilo se u inozemstvu, a 29 u Hrvatskoj. Klinička slika u većine oboljelih, osim u jednog bolesnika u kojeg se razvila upala pluća, bila je blaga ili je tek davala naznake da je riječ o gripi A, istaknula je Ira Gjenero-Margan

Hrvatske zdravstvene vlasti očekuju oko 450.000 oboljelih. Gripa A će se vjerojatno poklopiti s običnom, sezonskom gripom. No stručnjaci poručuju da razloga za paniku nema. Hrvatska je naručila milijun i pol doza cjepiva i rezervirala još milijun, koje bi trebale stići potkraj godine. Pretpostavlja se da će cjepivo biti besplatno za djecu do 7 godina starosti, trudnice koje će u vrijeme sezone biti u drugom i trećem mjesecu trudnoće te pretile osobe.

Oboljeli koji su se zarazili u inozemstvu, a najčešće su boravili u SAD-u, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, gdje je dosad zaraženo najviše ljudi.

Među osobama koje su se zarazile u Hrvatskoj epidemiolozi su uočili dvije karakteristične skupine - osobe koje su se zarazile sudjelujući na međunarodnim skupovima te osobe koje su virus dobile krećući se među turistima na nekomu domaćem turističkom području

"U Hrvatskoj zasad nema vidljivog širenja gripe iako se to može očekivati u sljedećem razdoblju. To uključuje i mogućnost da se epidemija gripe A događa istodobno s pojavom uobičajene sezone ljudske gripe, kao u nekim drugim dijelovima svijeta", rekla je Ira Gjenero-Margan

Zbog malog broja oboljelih, hrvatski epidemiolozi još pronalaze osobe iz njihova okruženja koje se zatim preventivno zaštićuju antivirusnim lijekovima, no kada počne veće širenje gripe, to više neće biti moguće.

U tom će slučaju na snagu stupiti nove mjere. To znači da će antivirusnu terapiju primati samo teži slučajevi, a u bolnice će biti primljeni samo oni s najtežim simptomima. Ostali će pak, kao i kod ljudske gripe, ostajati u kući i ondje se liječiti.

Najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je od gripe A dosad umrlo 1800 ljudi, među kojima oko 1600 na američkom kontinentu, gdje je bilo zaraženo 106 tisuća ljudi. Slijedi jugoistočna Azija s 13 tisuća zaraženih i 106 umrlih te Europa s 32 tisuće oboljelih i 53 umrle osobe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi