SVJETSKI DAN POSVOJENJA

U Hrvatskoj se godišnje posvoji stotinjak djece

07.11.2015 u 08:38

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana posvojenja, koji se obilježava 9. studenoga, udruga ADOPTA organizirala je niz akcija kojima poziva građane da im se pridruže u podizanju svijesti u institucijama i čitavom društvu za što brži i lakši postupak posvajanja djece, kako bi ih u Hrvatskoj godišnje roditelje pronašlo više od sadašnjih stotinjak

Unatoč tome što je u sustavu skrbi više od 3500 djece, a više od 400 s ispunjenim uvjetima za posvojenje, godišnje se posvaja manje od 100 djece jer još uvijek nedostaje sustav podrške posvojiteljskim obiteljima niti je dovoljno razvijena svijest različitih službi, odgojno-obrazovnih i zdravstvenih institucija o specifičnosti postupanja prema posvojenoj djeci, ocjenila je u razgovoru za Hinu predsjednica udruge ADOPTA Diana Topčić-Rosenberg.

Zato su ove godine pozvali građane da se putem facebook stranice ADOPTA na simboličan način pridruže obilježavanju Svjetskog dana posvojenja, i to crtanjem smješka na dlan, postavljanjem fotografije dlana sa smiješkom i raznim drugim aktivnostima.

Crtati mogu svi i na različitim mjestima, s obitelji, prijateljima, u vrtićima, školama, ističe Topčić-Rosenberg i poziva zainteresirane na druženje s posvojiteljskom zajednicom na predstavi 'Jedna obitelj i jedan jež' koja će se održati u subotu u 17 sati u KUC Travno. Predstva je nastala kroz suradnju ADOPTE i Kazališta Smješko, čime smo posebno ponosni, istaknula je.

U registru 1093 potencijalna posvojitelja

Da bi postupak posvojenja bio brži i učinkovitiji Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo je 2012. Registar posvojitelja u kojem je danas 1093 potencijalnih posvojitelja. Neposredno prije objave registra, spominjalo se da postoji nekoliko tisuća potencijalnih posvojitelja, ali nakon prikupljenih podataka iz centara za socijanu skrb u kojima su se potencijalni posvojitelji nalazili i nekoliko puta, utvrđeno je da ih je ukupno šestotinjak.

Od sadašnjih 1093 potencijalnih posvojitelja njih 344 već ima svoje biološko ili posvojeno dijete.

Djece s ispunjenim pretpostavkama za posvojenje trenutno je 439, od toga ih je 42 u dobi do 5 godina, podaci su Ministarstva socijalne politike i mladih, koje navodi da je u 2015. posvojeno stotinjak djece. Govoreći o radu udruge, Topčić-Rosenberg podsjeća da je Adopta prve tri godine funkcionirala kao virtualni ured.

'Aktivnosti smo održavali u prostorijama mjesnih zajednica i drugih udruga, uredima članova i članica, a brojevi naših osobnih telefona kružili po forumima. Često su nas zvali građani, uplakani jer su odbijeni kao roditelji za neko dijete ili su pak tražili savjet što da rade jer im njihovo posvojeno dijete ne dozvoljava da ga maze', kaže.

Sastanci po kuhinjama i kafićima

Pomagali smo im na raznorazne načine, sastanke održavali po kuhinjama, a kada su posvojitelji trebali pomoć u kriznim situacijama , sastajali smo se i po kafićima, prisjeća je Topčić-Rosenberg i dodaje kako je ADOPTA otvorenjem vlastitog ureda koji im je dodijelio Grad Zagreb dobila mogućnost za kvalitetniji rad.

'Stvorili smo okružje u kojem možemo organizirati redovite aktivnosti, poput grupa podrške, edukacija, info radionica i slično. Svi koji nas trebaju sada imaju broj telefona objavljen na našim web stranicama i adresu ureda u koji mogu doći pitati sve što ih zanima', kaže Topić Rosenberg.

Udruga je počela pružati usluge savjetovanja za posvojitelje i mlade posvojene osobe, koje u fazi adolescencije često dolaze u specifične životne situacije. Održavaju infoteke o posvojenju za one koje zanima ta tema, ali još nisu odlučili je li posvojenje opcija za njih. Entuzijazmu visoko educiranih volontera uspjeli smo dodati i dvije zaposlene osobe, što pruža stalnu dostupnost, navodi Topčić-Rosenberg.

ADOPTA je do sada educirala više od 200 osoba u programima stručne edukacije za potencijalne posvojitelje te više od 300 stručnih radnika putem konferencija i stručnih edukacija.

Svjetski dan posvojenja prvi put je obilježen prošle godine, a inicijativa potječe iz SAD-a, gdje je Hank Fortener, potaknut problemima ljudi koji imaju velike troškove u postupku posvojenja (procjenjuje se da je trošak postupka 25.000 dolara) pokrenuo crowdfunding kampanju u kojoj je prikupljeno više od 4 milijuna dolara.

Nakon toga pokreće vlastitu platformu pod nazivom AdoptTogether koja je dosad financijski pomogla više od 900 obitelji. Uz samu platformu, pokrenuo je i inicijativu pod nazivom World Adoption Day na kojem je pozvao sve koji podržavaju posvojenje da postanu ambasadori i šire svijest o tom pitanju.