SVE JE POD KONTROLOM

U Hrvatskoj 900 slučajeva svinjske gripe

H1n1 svinjska gripa

H1n1 svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u nas je dosad registrirano više od 900 slučajeva svinjske gripe

Od tih 900 slučajeva, 248 njih je laboratorijski potvrđeno, a 688 oboljelih je bilo s kliničkim znakovima gripe kod kojih ona nije laboratorijski potvrđena. Među potvrđenima, 161 je importirani bolesnik, a 87 je oboljelo u RH, piše Slobodna Dalmacija.

'U Hrvatskoj trenutačno nema potrebe za uvođenjem dodatnih mjera zaštite od pandemije gripe A (H1N1), pa tako ni izvanrednog stanja. Naš je zdravstveni sustav potpuno spreman za pojavu većeg vala gripe', potvrdila je Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva zdravstva.

Potpisavši deklaraciju kojom je svinjska gripa u subotu i službeno proglašena američkom nacionalnom prijetnjom, Bijela kuća je, kako je objašnjeno, iznad svega htjela povući 'proaktivni potez': zaustaviti eventualno brzo širenje bolesti, omogućiti posebne mjere tretmana (eventualne) epidemije te osigurati da su nužni medicinski resursi na raspolaganju ako to bude potrebno.

Dokument koji je potpisao američki predsjednik Barack Obama trebao bi omogućiti i da medicinske ustanove spremo prihvate znatno povećani broj pacijenata sa simptomima svinjske gripe te istovremeno izjednačava gotovo sve oblike zdravstvenog osiguranja 'prema potrebi tretmana bolesti'.

'Jedan od razloga što je predsjednik Obama proglasio izvanredno stanje u SAD-u je taj što je ondje počelo cijepljenje s ograničenom količinom cjepiva, a 40 milijuna ljudi nema zdravstveno osiguranje i inače se ne bi mogli cijepiti', kaže dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu u HZJZ-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi