128 novih slučajeva

U Hercegovini velik rast novozaraženih, liječnici strahuju od jeseni

19.08.2021 u 15:40

Bionic
Reading

U dvjema županijama u Hercegovini u posljednja 24 sata broj novozaraženih od koronavirusa prešao je 120 osoba što je posljednji put zabilježeno prije tri mjeseca, a liječnici strahuju od epidemije predstojeće jeseni i zime.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru u posljednja 24 sata testirano je 448 osoba iz Hercegovačko-neretvanske sa sjedištem u Mostaru i Županije zapadnohercegovačke sa sjedištem u Širokom Brijegu pri čemu je virus SARS-CoV-2 potvrđen kod 128 osoba.

Na odjelu Covid bolnice u Mostaru smještena su 32 bolesnika od kojih su četiri na respiratoru, a dva na potpori kisikom, dok su ostali klinički stabilno.

'Mene brine ova zima. Ona je za nas najzahtjevnija i svi očekujemo da će veliki broj populacije preboljeti bolest', rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Andrea Jurić. Njezine su procjene da će nakon toga veći dio populacije biti imuniziran te da će virus polako početi iščezavati.

No, broj cijepljenih je ispod 20 posto, zbog čega su iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru uputili poziv svima da se cijepe i na taj način spriječe teže posljedice s novim valom epidemije.