splitski zastupnik bačić

U gunguli u Saboru nezasluženo je iz fokusa ispao HDZ-ov zastupnik koji je Bulja nazvao čobanom, evo tko je on

06.12.2018 u 11:20

Bionic
Reading

Tijekom jučerašnje neuobičajene situacije u Hrvatskom saboru, kada su zastupnici oporbe stali uz Mostova Miru Bulja štiteći ga tijelima za govornicom, nezasluženo je iz fokusa ispao zastupnik HDZ-a Ante Bačić zvani Baćo, koji je u toj gužvi vulgarno vrijeđao svog kolegu zastupnika Bulja. 'Pametan si za popi… čobane jedan glupi', kazao je Bačić

Oporbeni zastupnici predvođeni Mostom jučer su burno reagirali na ubacivanje u raspravu konačnog prijedloga Zakona o poljoprivredi, zahtijevajući da se o toj točki raspravlja u četvrtak, kako je i bilo najavljeno.

Nakon što su Bulj i Nikola Grmoja okupirali govornicu još je nekolicina oporbenih zastupnika, pa i iz SDP-a i Živog zida, solidarno stala uz mostovce da ih straža ne izvede iz sabornice.

U toj gunguli saborski zastupnik HDZ-a Ante Bačić, svjestan ili nesvjestan da su uključeni mikrofoni, Bulju je najprije dobacio da je čoban. Bulj mu je na to kazao kako je časno biti seljak i čoban, a Bačić je uzvratio: 'Pametan si za popi... čobane jedan glupi', kazao je Bačić, kojeg je Grmoja nazvao 'najvećim uhljebom u Saboru'.

Iako je kasnije te večeri predsjednik Hrvatskog sabora HDZ-ov Gordan Jandroković osudio ponašanje oporbe, nije našao riječi osude za vulgarno ponašanje zastupnika iz svojih redova.

Riječ je o zastupniku kojeg šira javnost ne pozna. Poznat je tek po jednom od rekordnijih dodatnih troškova koje je nabio Saboru za prijevoz i smještaj te po nevjerojatnoj sreći.

Naime, u 10. izbornoj jedinici bio je na proteklim parlamentarnim izborima tek 11. na listi HDZ-a i osvojio je najmanji broj glasova.

No oni iznad njega mahom su odustajali od Sabora zbog izvršnih funkcija što u Vladi, što u jedinicama lokalne samouprave. Pa je tako saborski mandat prepustio prvi na listi Damir Krstičević nakon što je postao ministar obrane i potpredsjednik Vlade. Drugi na listi, Andro Krstulović Opara, postao je splitski gradonačelnik i tako redom sve do 11. Bačića.

Bačić je punio i medijske stupce nakon što je tijekom ljeta napravljen saborski rezime za prvu polovicu 2018. Uz redovne plaće, saborski su zastupnici prvoj polovici ove godine potrošili još 5,1 milijun kuna za stanarine, dnevnice, avione, hotele i naknade za odvojeni život, a rekorderi po troškovima bili su SDP-ov Domagoj Hajduković, koji je potrošio 89.913 kuna, i Bačić s 89.488 kuna.

  • +14
Ante Bačić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bačić je tako u prvih šest mjeseci na troškove za automobil potrošio više od 28 tisuća kuna, 17 tisuća kuna za avionske karte, a u hotelima je ostavio oko šest tisuća kuna, isto toliko i za cestarine.

Za dnevnice su mu isplaćene tri tisuće kuna u šest mjeseci. Ali i 5700 kuna kao naknada za odvojen život iako bi se po troškovima prijevoza moglo reći da je gotovo svakodnevno iz Zagreba išao kući. No u isto vrijeme imao je pravo na stan u Zagrebu, na čiji je najam u šest mjeseci potrošeno više od 19 tisuća kuna plus režije.

Ovi troškovi i podaci s Parlametra otkrivaju da je revno dolazio na saborske sjednice kada se trebalo glasati. Tako je bio prisutan na svim glasanjima do sada. No iako je njegova ruka vrijedna HDZ-u, ne može se reći da se isprsio kada su u pitanju postavljena pitanja i inicijative.

Postavio je, prema podacima Parlametra, tek dva pitanja u svom mandatu, a usporedbe radi, rekorder po broju postavljenih pitanja i inicijativa Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida postavio ih je 141.

Izgovorio je u Saboru nešto više od 32 tisuće riječi, dok ih je zastupnik Miro Bulj, kojem je Bačić kazao da je čoban, izgovorio gotovo 700 tisuća više.

U imovinskoj kartici stoji da je prije dolaska u Sabor Bačić bio projektni analitičar Studentskog centra Sveučilišta u Splitu.

Obnašao je dužnost regionalnog asistenta zastupnika u Europskom parlamentu u Splitsko-dalmatinskoj županiji te dužnost županijskog vijećnika i člana Odbora za statut i poslovnik u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije. 'Kroz cijeli život vrlo aktivan i angažiran u studentskim organizacijama i organizacijama mladih te projektima koji se tiču te problematike.

Obnašao dužnost koordinatora za provedbu mjera Nacionalnog programa za mlade u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U jednom mandatu obnašao dužnost predsjednika Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije te člana Savjeta mladih Grada Splita. Obnašao razne dužnosti u studentskim organizacijama…', stoji u njegovoj stranačkoj biografiji. Vrlo je, pišu, angažiran i u političkom životu, obnašajući razne dužnosti unutar Hrvatske demokratske zajednice i Mladeži Hrvatske demokratske zajednice.

Saborska plaća mu je nešto viša od 14 tisuća kuna, a ima i mjesečni prihod od dvije tisuće kuna od nekog drugog dohotka. Ne posjeduje nekretnine. Prijavio je tek osobni automobil WV Golf iz 2013., a 2017. dignuo je kredit od sedam tisuća eura.