PORUKA VAN ROMPUYA

U EU možete ako surađujete s Haagom

05.07.2010 u 19:08

Bionic
Reading

Ako želimo u Europsku uniju, moramo potpuno surađivati s Haškim sudom, poručio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu

'Europska unija podržava hrvatsko pristupanje EU. U ovoj je rečenici mnogo smisla i značenja, ali to je prvenstveno signal zemljama regije da je pristupanje EU dostižan cilj', rekao je Rompuy.

Istaknuo je kako 'za konačno pristupanje treba ispuniti sve uvjete', od kojih je jedan svakako i suradnja sa Sudom u Haagu, piše Večernji.hr. Istaknuo je rješenje graničnog spora sa Slovenijom te izrazio nadu da će se slično postići i na poluotoku Prevlaci.

'Izvijestila sam glavnog tajnika o poslu koji smo obavili i poslu koji je pred nama, posebice o nekim poglavljima, među kojima su poglavlje 23 (o pravosuđu) i poglavlje 8 (o tržišnom natjecanju). Informirala sam gospodina Rompuya o spajanju sudova, gdje smo dosegli 40 posto racionalizacije. Također, bilo je riječi i o svim aktivnostima u borbi protiv korupcije, dotaknuli smo se i pitanja brodogradnje. Taj posao želimo završiti uspješno, u neprekidnom dogovoru sa sindikatima i radnicima', rekla je Kosor koju je Rompuy, kako kaže, ohrabrio.