KIŠA LAVE I KAMENJA

U erupciji vulkana poginulo najmanje pet ljudi

07.05.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Jedan od najaktivnijih filipinskih vulkana Mayon je erumpirao ispustivši visok stup pepela, a stanovnici koji žive na njegovim padinama navode da je vjerojatno smrtno stradalo pet osoba

Mjesni dužnosnici prenose da se prema vrhu vulkana u trenutku kada je počeo erumpirati uspinjalo dvadesetak lokalnih vodiča i turista, među kojima ima i stranih državljana, rekao je ravnatelj Povjerenstva za upravljanje prirodnim katastrofama Eduardo del Rosario.

Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, smrtno je stradalo pet, a sedam ljudi je ozlijeđeno, rekao je Del Rosario, dodavši kako još nema preciznih podataka o potencijalno većem broju žrtava te da nije poznato je li riječ o Filipincima ili strancima.

Lokalni turistički radnik za AFP je potvrdio da se pet stranih turista i vodič zateklo na oko 500 metara od kratera u trenutku kada je kiša vruće lave i kamenja počela izlaziti iz njegova grotla.

Vulkan Mayon nalazi sa na jugu glavnoga otoka arhipelaga, Luzona. Mayon je u posljednjih 400 godina erumpirao 48 puta, a najsmrtonosnija erupcija dogodila se 1814. kada u velike količine lave odnijele 1.200 ljudskih života.