PEŠAVAR

U eksploziji na tržnici 105 ubijenih

29.10.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima, u eksploziji automobila bombe, koja se dogodila u četvrtak na tržnici u Pešavaru gdje se u tom trenutku zateklo najviše žena i djece, poginulo je 105 osoba, prenose agencije

PEŠAVAR - To je nakrvaviji napad s najviše mrtvih od 2007., a dogodio se u trenutku kada je u posjet Pakistanu doputovala američka državna tajnica Hillary Clinton kako bi stanovništvu te zemlje ponudila potporu u borbi protiv Al-Kaide i talibanskih pobunjenika čije se baze nalaze duž granice s Afganistanom. Njezin dolazak u Pakistan nije bio najavljen iz sigurnosnih razloga.

Bomba je ovaj put, za razliku od brojnih prethodnih, čiji su cilj bile baze snaga sigurnosti ili zgrade u kojima su smještene zapadnjačke institucije, bila namijenjena civilnom stanovništvu.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a svrha bombardiranja središta Pešavara je, ocjenjuju promatrači, podrivanje javne i političke potpore vojnoj ofenzivi pokrenutoj prije tri tjedna protiv militanata.

Napadači su, ocjenjuju analitičari, na ovaj način željeli pokazati pakistanskoj vladi da je nesposobna zajamčiti sigurnost stanovništvu. U napadu je ranjeno i više od 200 osoba.