javni prijevoznik Libertas

U Dubrovnik stigla prva tri zglobna autobusa vrijedna 7,5 milijuna kuna

09.01.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Dubrovački javni prijevoznik Libertas predstavio je u četvrtak prva tri niskopodna zglobna autobusa, tzv. 'harmonike', ukupno vrijedna 7,5 milijuna kuna, a koji bi od Feste sv. Vlaha 3. veljače trebali prometovati na najopterećenijim gradskim linijama, ali i od luke Gruž do povijesne jezgre

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je značaj zglobnih autobusa zbog rasterećenja gradskih prometnica u vremenu prometnih gužvi.

'To nam je najviše bitno na najopterećenijim linijama 1A za Mokošicu i 6 za Babin kuk, ali i za prijevoz putnika s brodova na kružnim putovanjima. Povezat ćemo luku Gruž i Pile te vjerujem da ćemo time rasteretiti promet u Zagrebačkoj ulici te zoni oko povijesne jezgre', rekao je Franković.

Najavio je kako će u 2020. godini Libertas nabaviti ukupno 27 novih vozila. 'Nakon ova tri MAN-ova autobusa, završili smo nabavu za još tri 'harmonike' tvrtke IVECO. Očekujem odluku Gradskog vijeća o kupnji', kazao je Franković.

Nakon toga, dodao je, slijedi nabava pet minibuseva koji će rasteretiti manje profitabilne linije, a potom i pet prigradskih autobusa jer je taj dio voznog parka zastario i treba ga osvježiti.

'Do ljeta očekujemo i novih jedanaest autobusa, financiranih iz fondova EU. Pripremamo se za novi EU natječaj i nadam se da ćemo na taj način u 2021. uspjeti nabaviti još dvadesetak novih autobusa', naveo je Franković.

  • +6
Prva vožnja tri nova Libertasova gradska autobusa Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Niskopodni zglobni autobusi za javni prijevoz putnika tvrtke MAN dugi su 18 metara i imaju kapacitet 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta, a udovoljavaju najstrožim ekološkim normama te nose oznaku E6.

Prvi put su na ulicama Dubrovnika isprobani u svibnju 2019. godine, posudbom od splitskog Prometa, a potom i u studenome. Odluku o nabavi donijelo je u rujnu iste godine dubrovačko Gradsko vijeće. Libertas će ih otplatiti operativnim leasingom na rok od sedam godina.