TEŠKO STANJE

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 28 novozaraženih, dosad najviše

04.09.2020 u 14:11

Bionic
Reading

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše od početka pandemije, a od kojih se osam povezuje s vjenčanjem u Dubrovniku, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o 12 muškaraca i 12 žena iz Dubrovnika, od kojih za devet muškaraca i sedam žena postoji epodemiološka veza. Njih osam povezano je s vjenčanjem, koje se u Dubrovniku održalo u subotu 29. kolovoza, a kojem je navodno bilo oko 160 sudionika.

Zaražena su i dva muškarca iz Stona te jedan iz Slivna i svima je utvrđena epidemiološka veza, a pozitivna je na koronavirus i žena koja nema prebivalište u županiji. Među deset izliječenih po tri su iz Dubrovnika i Metkovića, dva iz Župe dubrovačke, a po jedan iz Kule Norinske i Zažablja. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 20 osoba, a u samoizolaciji je 550 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 10.264 uzoraka. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Zaraženo je i sedam djelatnika bolnice, a 11 ih je u samoizolaciji. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić lokalnim je medijima potvrdio kako je koronavirusom zaraženo sedam djelatnika bolnice, od kojih tri s Odjela za transfuziju, a njih 11 je u samoizolaciji.

Gradonačelnik Franković negativan, koronavirus i u vrtiću u Slanome

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković objavio je na društvenim mrežama da je negativan na prvom testiranju na koronavirus, nakon što mu je dan ranije određena samoizolacija. Naime, njegova supruga je odgojiteljica u dječjem vrtiću u kojem je prvotno utvrđena zaraza kod njene kolegice, a u četvrtak je potvrđena i njoj. Franković ostaje u samoizolaciji do 16. rujna.

Još od ranije zaražena koronavirusom je Frankovićeva zamjenica Orlanda Tokić, a u samoizolaciji je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica. U samoizolaciji su, i negativni na prvom testiranju, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik i načelnik županijskoga Stožera civilne zaštite Joško Cebalo, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić i glasnogovornik Dubrovačko-neretvanske županije Nikša Miletić.

Nakon što je zbog zaraze koronavirusa zabilježene kod jedne odgojiteljice zatvoren Dječji vrtić "Sunce" u Dubrovniku, u četvrtak je zatvoren i Dječji vrtić u Slanome u Dubrovačkom primorju, gdje je pozitivna djelatnica koja nije bila u kontaktu s djecom, ali jest s odgojiteljicama. Svi su djelatnici na prvom testiranju bili negativni i određena im je samoizolacija, a vrtić će svoja vrata otvoriti 15. rujna.