lažiranje putnih naloga

U četvrtak počinje suđenje Sauchi i Zeljko za aferu dnevnice

11.09.2019 u 15:44

Bionic
Reading

Čitanjem optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak započinje suđenje bivšem predstojniku premijerova ureda Tomislavu Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko u tzv. aferi dnevnice, u kojoj ih Uskok tereti za lažiranje putnih naloga, čime je počinjena šteta od oko milijun kuna

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta, pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja. No, istraga je postala pravomoćnom tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage, koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, čime je spasio Vladu Andreja Plenkovića.

Saucha je kasnije odbacio sumnje da ga je netko "kupio", tvrdeći da je odluku o opozivu Marića promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.