koronakriza

U Češkoj od ponedjeljka kreće međunarodni autobusni i željeznički promet

04.05.2020 u 22:39

Bionic
Reading

Češka Republika, koja je u ponedjeljak ublažila mjere suzbijanja pandemije, od 11. svibnja ukida zabranu međunarodnog autobusnog i željezničkog prometa te povećava pomoć poduzećima najteže pogođenima koronakrizom

Mjere izolacije na snazi od ožujka uzele su težak gospodarski danak tako da je proizvodnja pala na najnižu razinu od globalne financijske krize 2009.

Država je već dopustila Česima da mogu ponovno putovati u inozemstvo iako oni koji se vraćaju moraju pokazati negativan test ili ići u karantenu.

U ponedjeljak je vlada odlučila da će međunarodni autobusni i željeznički prijevoz ponovno početi idući tjedan. Međutim, prijevoznici su rekli da će obnova prometa uvelike ovisiti o ograničenjima susjednih zemalja.

Turizam je u Češkoj Republici uglavnom zatvoren osim za poslovna putovanja i studente iz Europske unije.

Vlada je u ponedjeljak rekla da će također dopustiti građanima koji nisu iz zemalja Europske unije da dođu obavljati sezonske poslove od 11. svibnja.

Nadalje, odobrila je dodatnu financijsku pomoć za mala poduzeća i samozaposlene.

Obećala je više od bilijun kruna (40,24 milijarda dolara) uglavnom kao kreditna jamstva ili izravnu pomoć za radnike i tvrtke pogođene krizom.

Vlada planira rekordan proračunski deficit od 300 milijarda kruna u 2020., sedam puta više od prvotnog plana.

No neke poslovne grupe kritizirale su da je pomoć stigla prekasno i tražile su brže pokretanje gospodarstva.

Vlada koja je uvjerena da je epidemija pod kontrolom, ubrzala je faze otvaranja. Tako je prošli tjedan najavila otvaranje kulturnih i sportskih događaja do 100 ljudi od 11. svibnja, uključivo kina, kazališta i mise, naravno uz poštivanje higijenskih propisa.

Trgovački centri i veće trgovine također bi trebali biti otvoreni sljedeći tjedan, a male trgovine otvorene su od 27. travnja.

Restorani, kafići i hoteli trebaju otvoriti svoja vrata 25. svibnja.

Češka Republika, zemlja od 10,7 milijuna stanovnika, potvrdila je 7799 slučajeva zaraženih koronavirusom u ponedjeljak poslije podne. Gotovo polovica se oporavila, a potvrđena je 251 žrtva.