POLAGANJE FOLIJE NA NASIP

U Brodu i dalje napeto, kod Županje stabilizacija

21.05.2014 u 12:34

  • +9

Nastavljena borba protiv poplava

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Bionic
Reading

Razina rijeke Save kod Županje u proteklih nekoliko dana opala je za metar i pol te se očekuje kako bi u idućih 48 sati vodostaj mogao opasti do razine od 980, kada bi na snagu stupilo redovno stanje obrane od poplava, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmut Spahića, nasipi u županskoj Posavini koji se brane u dužini od 68 kilometara pod aktivnom su kontrolom. Mahmut Spahić je naveo kako rijeka Sava pored Županje protječe brzinom od 1100 kubičnih metara u sekundi dok je 16. svibnja, jednog od najkritičnijih dana, protok vode iznosio i 5500 kubičnih metara u sekundi.

redsjednik županijskog Stožera župan Božo Galić zahvalio je svima koji sudjeluju u obrani od visokog vodostaja Save rekavši kako bez suradnje s općinama i mještanima ugroženih sela, Hrvatske vode ne bi uspjele obraniti županjsku Posavinu od nabujalih savskih voda.

Galić se posebno zahvalio ministrima unutarnjih poslova i zdravlja, zamjerivši međutim predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću što, kako je rekao, kada je prije dva dana obilazio poplavljena područja, nije našao vremena da se sastane s članovima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Pozdravio je odluku Vlade da se za poplavljene područja Vukovarsko-srijemske županije proglasi katastrofa, ocijenivši međutim da se to moglo i ranije učiniti. Po riječima zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Dragutina Repinca, stanje na poplavljenim područjima Gunje, Rajevog sela i Račinovaca je stabilno.


'Naši vojnici su i dalje u Strošincima i rade zajedno s mještanima koji nisu napustili selo. Moram pohvaliti mještane iz Soljana i Vrbanje, koji su puno napravili u obrani od poplava', kazao je dodajući kako kroz razrušeni nasip u Rajevom Selu voda iz Save još uvijek ulazi u područje Posavine, a kod Račinovaca izlazi i vraća se u Savu.

U obrani od poplava u županjskoj Posavini angažirano je 611 vojnika koji već danima rade i na izvlačenju stoke iz poplavljenih područja, te je samo tijekom jučerašnjeg dana na sigurno izmješteno 321 grlo stoke.

Slavosnki Brod: opasnost nije prošla, i dalje izvanredno stanje

Na području Brodsko-posavske županije ostaje na snazi izvanredno stanje, a tijekom noći je na problematično mjesto na nasipu postavljena je geomembrana kako bi se zaustavilo procjeđivanje. Odluku da izvanredno stanje ostaje na snazi županijski Stožer za zaštitu i spašavanje donio je na današnjoj sjednici na osnovu procjena Hrvatskih voda, koje upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno jer su nasipi namočeni od veljače.

Protekle noći na nasipu u Slavonskom Brodu na strani s koje voda pritišće nasip postavljena je geomembrana sastavljena od nepropusnih folija s ciljem zaustavljanja procjeđivanja kroz nasip. 'Posao je obavljen tijekom večeri i noći, sve je završeno oko tri sata ujutro, na dužini od 80-90 metara. Stanje je i dalje ozbiljno. Nema mjesta popuštanju. Treba podsjetiti da su nasipi još od drugog mjeseca natopljeni i u stanju kao spužva', kaže rukovoditelj obrane od poplava Hrvatskih voda u Brodsko-posavskoj županiji Davorin Piha.

'Vodostaj, uključujući današnji, još uvijek je na trećem najvišem nivou zabilježenom od kad se vrše mjerenja. Tijekom jučerašnjeg dana i noći imali smo oko 50 intervencija. Što dulje ovako stanje bude trajalo, trebat će više obraćati pažnju na stanje nasipa. Na pravovremene dojave možemo adekvatno reagirati', rekao je Piha.

Ne očekuje da će najavljene nove padaline utjecati na vodostaje. 'Očekivane oborine od 7-8 litara ne bi trebale utjecati na vodostaj rijeke Save. Međutim sigurno je da će utjecati na provođenje trenutnih aktivnosti', istakao je Piha.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović na današnjoj sjednici Stožera pozvao je na daljnju budnost duž cijelog područja uz Savu, te podsjetio da je i dalje na snazi odluka o djelomičnoj evakuaciji u Slavonskom Brodu i općini Bebrina.

Prema njegovim riječima, trenutno je u četiri evakuacijska centra smješteno oko 700 građana iz Slavonskog Broda i 677 iz općine Bebrina, a dio ljudi, koji nisu evidentirani, smješten je kod rodbine. Na području Brodsko-posavske županije smješteno je i dvadeset obitelji s poplavljenih područja u županjskoj Posavini.

Na stožeru je još jednom potvrđena informacija o ispravnosti vode u vodoopskrbnom sustavu na području koje pokriva tvrtka Vodovod iz Slavonskog Broda. Stručne službe zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije pripremaju se i za tretiranje 5700 bunara u prisavskom dijelu županije iz kojih se trenutno ne preporuča koristiti vodu za piće.

Predsjednica Crvenog križa u Slavonskom Brodu Milena Grgić demantirala je objave pojedinih medija vezano uz nedostatak hrane u prihvatnim centrima. Grgić ističe da imaju dovoljne zalihe hrane i higijenskih sredstava, ali da im stižu zahtjevi za čizmama, svjetiljkama, lopatama i radnom odjećom. U cijeloj županiji i dalje nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a u Slavonskom Brodu ne rade ni vrtići.