PRVI DAN

U bolnici vođe pobune Babića štrajkaju samo četiri liječnika

18.09.2013 u 14:23

  • +14

Štrajk liječnika

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Bionic
Reading

U Općoj bolnici Virovitica, u kojoj je zaposlen predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, u štrajku sudjeluju samo četiri liječnika i nijedna medicinska sestra, rekla je zamjenica sanacijske upraviteljice bolnice Ljiljana Kucljak Šušak

'Nijedna medicinska sestra nije se izjasnila da sudjeluje u štrajku, ali ga podržavaju. U jutarnjoj smjeni u štrajku, prema vlastitim izjavama, sudjeluju četiri liječnika, što je jedan posto od zaposlenih u virovitičkoj bolnici', izjavila je Hini Kucljak Šušak.

Jedan od te četvorice štrajkača je i sam Babić koji danas, kako se doznaje, nije u Virovitici već je otišao u Zagreb odakle upravlja štrajkom. Istaknula je da se pružanje zdravstvene skrbi u virovitičkoj bolnici odvija bez poteškoća. Svi pacijenti koji su bili naručeni dobili su uslugu, odvijaju se predoperativni pregledi kao i operativni program, kaže Kucljak Šušak dodajući da zasad nema pritužbi pacijenata.

U karlovačkoj Općoj bolnici, po tvrdnjama sindikata, štrajku se odazvalo 70 posto liječnika i medicinskih sestara, no iz Uprave tvrde da je taj postotak mnogo manji. Predsjednica štrajkačkog odbora karlovačke Opće bolnice Samija Ropar rekla je Hini da štrajka oko 70 posto liječnika i sestara, ali zbog štrajka ni jedan život neće biti ugrožen, jer se primaju svi hitni pacijenti, djeca i trudnice te onkološki pacijenti.


No, zamjenik sanacijskog upravitelja Suad Crnica tvrdi da je taj postotak 'apsolutno netočan', iako službenih podataka još nema. Štrajkački odbor jutros je s liječnicima i medicinskim sestrama održao sastanak na kojem su obaviješteni o prijeko potrebnim poslovima koji se moraju obavljati i u vrijeme štrajka.

Poliklinike uglavnom ne rade, a hladni kirurški program je potpuno otkazan. Pacijente molimo za razumijevanje te da se putem medija informiraju o tijeku i završetku štrajka, pa će, čim štrajk završi, biti primljeni u najbržim mogućim terminima, poručila je Ropar.

Pacijenti koji su se jutros zatekli u karlovačkoj bolnici bez veće ljutnje su prihvatili štrajk. Jedna 77-godišnjakinja rezignirano je rekla kako ju nisu htjeli primiti na dogovorenu kontrolu na plućnom odjelu, a nezadovoljna je jer joj nitko ne zna reći kada će moći obaviti kontrolu.

Žena iz Ribnika, koja je došla na zakazani zahvat odstranjivanja polipa u nosu i zbog toga uzela godišnji odmor, rekla da štrajkaju 'oni koji imaju velike plaće, dok radnici s minimalcima ne smiju štrajkati jer bi dobili otkaz'.

Ravnatelj splitskog KBC-a Kolja Poljak rekao je da u KBC-u bez obzira na štrajk radi svih 16 hitnih prijema, te operacijske sale, odjeli za trudnice i djecu, a u slučajevima potrebe poduzet će se i zahvati radi sprječavanja invaliditeta pacijenata.

Problemi se mogu pojaviti na poliklinikama gdje su danas, zbog štrajka, smanjeni kapaciteti. Tamo će liječnici primati hitne slučajeve ili pacijente iz udaljenijih krajeva, no postoji mogućnost odgode prijema nekih pacijenata, pojasnio je Poljak.

Predsjednik štrajkačkog odbora Božo Bota rekao je da u splitskom KBC-u od ukupno 450 liječnika njih oko 70 posto sudjeluje u štrajku. Zbog specifičnosti zdravstvenog sustava, liječnici će se angažirati samo u hitnim slučajevima, te u zbrinjavanju pacijenata koji leže u bolnici, dodao je Bota.

Predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Silvana Ganza rekla je da u splitskom KBC-u radi 1.400 medicinskih sestara, od kojih su 70 posto članice sindikata, koje su se sve izjasnile za štrajk. U preostalih 30 posto, koje nisu članice sindikata, ima pojedinačnih izjašnjavanja za sudjelovanje u štrajku, kaže Ganza.