NA SAMRTI

U bolnici kod Fukushime otkriveno 128 staraca

18.03.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Stari i nemoćni Japanci ostavljeni su da umru u japanskim bolnicama i staračkim domovima oštećenim u tsunamiju. Stotine tisuća žrtava ostale su bez krova nad glavom – više od 400 tisuća Japanaca preživljava u skloništima, nerijetko bez struje, uz malo hrane i vode

Japanski vojnici pronašli su 128 umirovljenika, napuštenih o bolnici u Iwakiju, deset kilometara udaljenom od nuklearke Fukushima, unutar zabranjene zone.

Većina napuštenih pacijenata je u komi, a 14 ih je umrlo nakon što su prebačeni u sklonište u obližnjoj gimnastičkoj dvorani, piše Daily Mail.

Još 11 umirovljenika umrlo je u domu umirovljenika u Kesenummi, šest dana nakon što je 47 korisnika tog istog doma poginulo u tsunamiju.

Japan ima velik postotak starijih građana. Mnogi su poginuli u ruralnim obalnim gradićima, odakle se mladi u potrazi za poslom masovno iseljavaju.

'Osjećamo se bespomoćno i žalimo te ljude. Uvjeti u gimnastičkoj dvorani bili su užasni. Bez vode, lijekova i vrlo, vrlo malo hrane. Jednostavno nismo imali sredstva da im pružimo dobru njegu', rekao je djelatnik Chuei Inamura.

Svi preživjeli umirovljenici sada su prebačeni izvan zabranjene zone, no plan da ih se prebaci u bolnice odgođen je zbog manjka vozila i goriva. Osim toga, bolnice u blizini granice zabranjene zone prepune su pacijenata.

Vlada je tek danas poručila da razmatra kako prebaciti neke od stotine tisuća evakuiranih u dijelove zemlje koji nisu pretrpjeli štetu.

Oko 850 tisuća domaćinstava na sjeveru zemlje još je bez struje po vrlo hladnom vremenu, a najmanje 1,6 milijuna domaćinstava nema vodu.

Liječnici bez granica navode da su u skloništima najčešći slučajevi hipotermije, dehidracije i bolesti dišnih putova. 'Mnogi su u potresu, a još više u tsunamiju ostali bez svojih recepata i liječničkih dijagnoza. Neki se ne sjećaju koje su lijekove uzimali, ili u kojim dozama, što dodatno komplicira stvari', rekao je Eric Ouannes, šef japanske podružnice Liječnika bez granica.

U petak preživjeli su održali minutu šutnje za sve poginule u potresu i tsunamiju prije tjedan dana. Mnogi od onih koji su se danas pomolili još uvijek se nalaze u skloništima unutar zabranjene zone.