ODJECI HRVATSKE TUŽBE

U BiH žele reviziju presude protiv Srbije za genocid

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2015 12:33
  • Objavljeno 04.02.2015 u 12:33
Izricanje presude

Izricanje presude

Izvor: Screenshot / Autor: un.org

Vijest o presudi Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom su odbačene uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid u srijedu je dobila mjesto na naslovnicama gotovo svih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, koje su uglavnom prenijele reakcije iz Zagreba i Beograda, no oprezno je otvoreno i pitanje moguće revizije presude ICJ iz 2007. koji je tada također odbacio tužbu BiH za genocid protiv Srbije.

'Presuđeno da nitko nije kriv za genocid', naslov je teksta u 'Dnevnom avazu', koji ističe kako su odluke ICJ-a očekivane, posebice imajući u vidu da je isti taj sud ranije presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH. 'Oslobođenje' je pak u znatno širem osvrtu konstatiralo kako su političari presudu ICJ-a dočekali uglavnom pomirljivo, dok je u mjestima-stradalnicima poput Vukovara i Škabrnje zavladalo ogorčenje i razočarenje.

'Znakovito je da su i Hrvatska i BiH podnijele tužbu upravo protiv Srbije za genocid, što vrlo jasno pokazuje čija je politika prouzročila stradanja ljudi na prostoru bivše Jugoslavije. Neovisno o presudi, to su bitne činjenice s kojima se mora suočiti srbijansko vodstvo', navodi ovaj list. Televizija BHT 1 je, uz izvješće o odlukama ICJ-a, otvorila i pitanje moguće revizije ranije presude tog suda koji je odbacio tužbu BiH protiv Srbije za genocid.

Ta je presuda donesena 2007. godine i BiH ima mogućnost da u razdoblju od deset godina podnese zahtjev za njenom revizijom, no samo ukoliko prikupi nove relevantne dokaze.

Pravni stručnjaci poput profesora Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Zarije Seizovića ocjenjuju kako, nakon presude u slučaju uzajamnih tužbi Hrvatske i Srbije, pokretanje revizije sada ovisi prije svega o pravomoćnoj presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju generala Momčila Perišića, nekadašnjeg zapovjednika vojske SR Jugoslavije.

Rijetkim reakcijama u povodu posljednje presude ICJ-a u slučaju tužbi Hrvatske i Srbije za genocid u srijedu se pridružila nevladina udruga Institut za istraživanje genocida, čije je sjedište u Kanadi a okuplja uglavnom osobe podrijetlom iz BiH. U toj udruzi ocjenjuju kako je ICJ posljednjom presudom, baš kao i ICTY ranije, izgubio svaki kredibilitet te kako je odbacivanjem optužbi za genocid u BiH i Hrvatskoj nanio mrlju međunarodnom pravnom poretku.

'Žrtvama agresije i genocida ne treba politika lažnog pomirenja koja se kontinuirano uvodi putem političkih odluka međunarodnih sudova na bazi stalnog povećanja pravnih kriterija i standarda za genocid, već istina i pravda, moralna i materijalna satisfakcija', stoji u priopćenju Instituta. Iz Instituta također pozivaju sve domoljube u BiH da izrijekom zahtijevaju od bošnjačkih političkih i akademskih struktura u toj zemlji da inzistiraju na obnavljanju tužbe protiv Srbije za genocid.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!