rezultat kampanje

U BiH više od rekordnih 100.000 birača izvan zemlje želi glasati na izborima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2020 15:47
  • Objavljeno 02.09.2020 u 15:47
Sarajevo, ilustracija

Sarajevo, ilustracija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Rekordan broj, preko 100.000 birača izvan Bosne i Hercegovine prijavio se za lokalne izbore koji se u toj zemlji, osim Mostara, održavaju sredinom studenog, što je uz ostalo rezultat kampanje koju je vodilo ministarstvo vanjskih poslova BiH

Kako je priopćeno iz središta bosanskohercegovačke diplomatske službe, rekordan broj prijavljenih građana govori o podizanju svijesti birača prema domovini. Rok za prijavu birača izvan zemlje istekao je 1. rujna.

Rekordan broj prijavljenih, koji prema posljednjim informacijama iznosi preko 100.000 pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini, ali i njihovu želju da svojim sudjelovanjem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Njihovi službenici su posljednjih mjesec dana bili dostupni građanima i vodili kampanju u inozemstvu.

"Broj prijavljenih građana za glasanje putem pošte i u DKP-ima, značajan je iskorak u razvoju svijesti bh. građana o sudjelovanju na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema domovini. Najiskrenije se nadam da naš trud neće biti uzaludan te da će građani koji su se registrirali kada dođe vrijeme iskoristiti svoje pravo i glasati", izjavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Nakon što se potvrdi kako je njihova prijava valjana, biračima izvan zemlje poštom će se poslati birački materijali, koje će oni nakon glasanja poslati na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Iz SIP-a su rekli za Hinu da je prema još uvijek službeno nepotvrđenim podacima za glasanje na lokalnim izborima pristiglo oko 120.000 tisuća prijava, no da će tek nakon svih provjera dostavljenih dokumenata biti poznato koliko će birača moći glasati izvan zemlje.

Kazali su da je do sada najveći broj birača izvan zemlje glasao iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, SAD-a i skandinavskih zemalja, gdje se i nalazi najveći broj građana BIH koji su uglavnom prognani za vrijeme rata.

Na posljednjim općim izborima izvan zemlje prigodu glasovati imalo je 77.814 birača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!