blago smanjenje

U BiH u petak nešto manje zaraženih ali i 86 smrtnih slučajeva povezanih s covidom

16.04.2021 u 13:34

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno nešto više od 1200 novih slučajeva zaraze što je blago smanjenje u odnosu na četvrtak, ali je zato broj zaraženih koji su umrli ponovo povećan jer je u protekla 24 sata preminulo čak 86 takvih osoba

Od četvrtka je testirano nešto manje od 3500 uzoraka, a zaraza je potvrđena u više od 30 posto slučajeva odnosno kod točno 1279 osoba.

Dan ranije bilo je nešto više od 1300 novozaraženih, a umrlo je 60 osoba kod kojih je diganosticiran covid-19.

Treći val epidemije prouzročene koronavorusom u BiH već u proteklih desetak dana bilježi stalne uspone i padove pa zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je unatoč smanjenju broja zaraženih u odnosu na kraj ožujka i početak travnja stanje i dalje teško i zato je nužno pridržavanje propisanih mjera ograničenja.

Unatoč tome krizni stožer Republike Srpske u petak je odlučio da će u tom entitetu od idućeg tjedna ponovo biti otvorene sve osnovne i srednje škole.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je, obrazlažući tu odluku, da epidemiološka situacija jest "krhka", ali postoje naznake postupne stabilizacije.

U Federaciji BiH nastava će se i dalje odvijati online.

U RS je dopušten i rad svih ugostiteljskih objekata, a u Federaciji bit će otvorene samo terase.

Od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine u BiH je potvrđeno nešto manje od 190 tisuća slučajeva zaraze, a umrlo je 7714 zaraženih osoba.