DRAKONSKe mjere

U BiH će objavljivati imena kršitelja samoizolacije, traže se i zatvorske kazne

22.03.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Vlasti dva entiteta u Bosni i Hercegovini zabrinute zbog velikog broja slučajeva kršenja samoizolacije od širenja zaraze koronavirusom u nedjelju su donijele ili najavile mjere za strože kažnjavanje tih osoba, uključujući određivanje čak i zatvorskih kazni.

Vlada Republike Srpske u nedjelju je donijela odluku po kojoj će prekršiteljima odluka o samoizolaciji objavljivati identitet.

"Objavljivat ćemo imena svih onih koji prekrše mjere samoizolacije i ići će u šatorsku karantenu", rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Pojasnio je kako će ovaj entitet započeo s pripremama za postavljanje takozvane poljske bolnice s 500 ležajeva. U njima bi se, uz osobe koje krše pravila samoizolacije, smještale i one osobe koje dolaze iz inozemstva.

U Federaciji BiH u nedjelju su mediji prenijeli izjavu ministra unutarnjih poslova koji je istaknuo da je pripremljena uredba po kojoj bi se uvela i zatvorska kazna za prekršitelje samoizolacije.

Prema tome prijedlogu od tri do pet godina bi se uvela kazna zatvora za one koji ne poštuju rješenje nadležnih inspekcija o samoizolaciji.

U nedjelju je objavljen podatak da je u Federaciji BiH do sada registrirano 249 osoba koje su kršila pravila o samoizolaciji.

U ovome entitetu od 18 sati večeras do 5 sati ujutro započela je primjena mjere potpune zabrane kretanja za sve osobe koja bi trebala trajati do kraja ovoga mjeseca.

  • +12
Split: Policija upozorava građane da napuste javni prostor i zapute se kućama Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX