testirano više od 200 uzoraka

U BiH broj zaraženih koronavirusom veći od 350

30.03.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini do ponedjeljka ujutro povećan je na 354 nakon što su tijekom noći u laboratorijima u Sarajevu i Banjoj Luci proveli testiranje više od dvije stotine uzoraka

Ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je kako su tamo testirani uzorci uzeti od 46 osoba pri čemu je potvrđeno 13 slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je pak kako su u Banjoj Luci testiranjem potvrdili zarazu samo kod jedne od 186 testiranih osoba.

Najavio je kako se ubuduće na graničnim prijelazima više neće provoditi testiranja nad svim osobama koje ulaze u BiH, nego će se raditi trijaža kako bi se utvrdilo je li netko od njih već obolio od COVID-19.

Samo takve osobe bit će privremeno zadržane u karanteni uz granične prijelaze, a ostale će odmah slati u mjesta prebivalište gdje će biti podvrgnuti izolaciji.

Šeranić je ocijenio kako su naredna dva do tri tjedna ključna za zaustavljanje širenja epidemije.

'Očekujem da naredni 21 dan budemo u boljem položaju nego što smo sada', kazao je Šeranić upozoravajući kako je pretpostavka za to striktno pridržavanje propisanih mjera ograničenja kretanja i socijalne distance.

U BiH je do sada zabilježeno šest smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s komplikacijama prouzročenim koronavirusom.