U DELAWAREU

U Bidenovoj garaži u Wilmingtonu pronađeni novi tajni dokumenti

12.01.2023 u 17:54

Bionic
Reading

Odvjetnici američkog predsjednika Joea Bidena pronašli su manju količinu tajnih dokumenata u njegovoj garaži u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, objavila je Bijela kuća u četvrtak

Nakon otkrića desetak dokumenata takvog tipa u nekadašnjem uredu Joe Bidena u Washington kojim se služio dok je bio potpredsjednik, njegovi odvjetnici pregledali su dvije njegove privatne rezidencije u koje su arhivi 'mogli biti premješteni tijekom tranzicije od 2017'., priopćio je posebni savjetnik Bijele kuće Richard Sauber.

Mediji su ranije u četvrtak prenijeli vijest o otkriću novih dokumenata no nisu naveli lokaciju. Samo jedan spis pronađen je u prostoriji tik uz garažu, a nikakvi dokumenti nisu pronađeni u Bidenovu domu u Rehoboth Beachu, kazao je u četvrtak Sauber. U izjavi je rekao da administracija 'potpuno surađuje' kako bi se se s dokumentima ispravno postupilo.

Ova otkrića neugodnost su za demokratskog predsjednika jer vlasti već mjesecima istražuju arhive njegova prethodnika na dužnosti, republikanca Donalda Trumpa koji je vlastitu arhivu iz predsjedničkog mandata skrivao na svome imanju Mar-a-Lago na Floridi. Sumnjajući na moguće ometanje istrage, FBI je u kolovozu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres Trumpove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih.

Zakon iz 1978. obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, poruke email, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu. Biden je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Meksika i Kanade u utorak rekao da ozbiljno shvaća tajne dokumente.