U PET HRVATSKIH GRADOVA

U akciji '72 sata bez kompromisa' 1.800 mladih volontera

šećer

šećer

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

U sklopu trodnevnog međunarodnog projekta '72 sata bez kompromisa' koji se održavao od petka do nedjelje u pet hrvatskih gradova sudjelovalo je više od 1800 mladih volontera, u organizaciji studentskih katoličkih centara

'U istovremenom volontiranju mladi su entuzijasti skupili 20 tisuća darovanih sati u volonterskom maratonu. Ni oblačno vrijeme nije pokvarilo 'val dobrote', jer su studenti i srednjoškolci u Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Sinju imali pune ruke posla, a svojim su angažmanom dotaknuli srca mnogih, obnovili i popravili polomljeno, donijeli osmijeh na tuđa lica te se družili sa starijima i nemoćnima', priopćili su u nedjelju organizatori: tri Studentska katolička centra - iz Zagreba Splita i Dubrovnika i Ureda za mlade iz Zadra koji su zadovoljni vrijednim i marljivim volonterima.

Mladi volonteri s migrantima u zagrebačkim Dugavama

'Mladi su se angažirali i dali svoj doprinos razvoju društva, bez kompromisa su izišli iz udobnosti i otvorili srca prema pozitivnim društvenim vrijednostima. Svojim angažmanom učinili su svijet ljepšim mjestom za život', kazala je zagrebačka koordinatorica projekta Đurđica Blažević.

Među stotinjak akcija u Zagrebu, volonteri su posebno ponosni na projekt 'Educirajmo građane u reciklažnim dvorištima' na 13 gradskih lokacija što su ga ostvarili u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom 'Čistoća'.

'Uz svesrdnu pomoć volontera želimo educirati te podići svijest građana o važnosti razvrstavanja otpada te smanjenja njegovih količina na odlagalištu. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što su mladi ljudi iskazali interes da se uključe', izjavila je i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Volonteri su se družili i pomagali migrantima i izbjeglicama u Prihvatilištu za tražitelje azila u Dugavama. Tamo su sa zaposlenicima i volonterima Isusovačke službe za izbjeglice oličili računalnu prostoriju te pripremili izvedbu predstave za djecu tražitelja azila.

Kozmetički tretmani za siromašne u Splitu

Splitskim su se volonterima u akcijama pridružile i osobe iz javnog života, pa su sportašice Lucija i Ana Zaninović sudjelovale u akciji 'Momci i cure u 72 sata cilih, bojat će stadion naših bilih!' na stadionu Poljudu. Vesela atmosfera bila je i s Anom Opačak koja je bila na kuglanju s volonterima i štićenicima udruge Lastavica, a zabavili su se i u razgovoru i opuštenom druženju.

Projekt je u Splitu spojio siromašne i učenike Obrtničke škole koji su darovali kozmetičke tretmane siromašnim građanima, a jedna je od korisnica rekla kako je iznenađena akcijom mladih. 'Okružena sam zaista pozitivom i njihovom dobrom namjerom, to se zaista osjeti. Nisam dugo ovako uživala i baš sam opuštena Puno im hvala'.

Zadar prvi put u akciji 'bez kompromisa'

Novo poglavlje budućeg volontiranja mladih ispisano je u Zadru, koji se prvi puta pridružio projektu '72 sata bez kompromisa', a mladi su među 20 akcija volontirali i na odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Tamo su se svaka dva i pol sata izmjenjivale grupe od pet djevojaka u animaciji djece te su svojim vještinama rada s djecom ispunile njihovo vrijeme u bolnici.

'Htjela sam razveseliti nekoga, da mu je barem taj dan drugačiji, da ima društvo. Jedna je djevojka dok smo se igrali rekla da je zaboravila da je boli. To je i bio cilj, da barem kratko zaborave zašto su tu i da im to nije tipičan dan', kazala je volonterka Katarina Modrić

U Dubrovniku mladi bojali ogradu, a u Sinju prikupljali namirnice za socijalnu samoposlugu

Uz volonterski duh solidarnosti i veselja Dubrovčani su lakše pobijedili tešku južinu, pa su svoje slobodno vrijeme usmjerili na pomaganje potrebitima.

Posebno su aktivni bili u čišćenju i uređivanju okućnica starijih osoba, bojali su drvenu ogradu te se družili s korisnicima Caritasa

U Sinju su organizirane akcije prikupljanja namirnica za socijalnu samoposlugu, čišćenje prostorija u vojarni Ivaniša Nelipića, posjete vrtiću i staračkim domovima.

Mladim volonterima koji su sudjelovali u 216 akcija tijekom trodnevnog projekta '72 sata bez kompromisa' spontano su se priključivali i drugi građani zadovoljni onim što su vidjeli.

'72 sata bez kompromisa' je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.

U 2016. po treći se put veliki volonterski maraton organizira i u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!