PROSTITUCIJA I ŠVERC LJUDIMA

U akcijama Komet i Zeko policija privela dvadesetak osoba

23.01.2014 u 16:00

Bionic
Reading

U raznim dijelovima Hrvatske policija je jutros, u suradnji s USKOK-om, provela akciju suzbijanja trgovanja ljudima 'Komet' i akciju suzbijanja prostitucije 'Zeko'. U akcijama je uhićeno više osoba

U sklopu akcije 'Komet' uhićeno je 16 osoba. Protiv njih je USKOK-u podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su organizirali nezakonit ulazak na teritorij RH više stranih državljana, najčešće s Kosova, smještali ih na više adresa u Zagrebu. Potom su ih ilegalno prebacivali u Sloveniju i dalje u EU, a za to su naplaćivali najmanje 1500 eura po osobi, javlja HRT

Akcija 'Zeko' rezultirala je kaznenim prijavama protiv 8 osoba koje se sumnjiče da su za pružanje seksualnih usluga angažirali više djevojaka, za koje su na internetu objavljivali oglase. Unajmljivali su stanove u kojima su djevojke pružale seksualne usluge, a dobiveni novac međusobno su dijelili i na taj način ostvarili imovinsku korist od najmanje 260.000 kuna.

Uhićenja jutros počela u Zagrebu, ali i na području Splitsko-dalmatinske i Krapinsko-zagorske županije te da akciju provode pripadnici specijalne i interventne policije.
Kako je riječ o slučaju USKOK-a, osumnjičeni za lanac prostitucije i trgovanje ljudima dulje su vrijeme bili pod tzv. posebnim mjerama koje podrazumijevaju praćenje i prisluškivanje.