DONIRAO I HDZ-U

U aferi Agram pao financijer ORaH-a i Mirele Holy

08.05.2015 u 11:34

Bionic
Reading

U nastavku akcije Agram zagrebačka policija u četvrtak je privela tri osobe, dva bivša direktora u Zagrebačkom holdingu – Miljenka Benka i Ivana Markusa - bivšeg direktora Podružnice Čistoća i bivšeg direktora Holdingove službe za javnu nabavu te većinskog vlasnika i direktora sesvetske tvrtke Gradatin Tomislava Jukića. Jedino je Jukić još zadržan u pritvoru

Radi se o navodnim nezakonitostima u vezi javnih natječaja za Čistoću te uzimanju mita za zapošljavanje.

Sesvetska tvrtka Gradatin dosad nije previše bila prisutna u javnosti.

Ono što je manje poznato jest to da su Tomislav Jukić i tvrtka Gradatin najveći pojedinačni donatori stranke ORaH Mirele Holy. Naime u kampanji za posljednje Europske parlamentarne izbore 2014. Gradatin je donirao 25.000 kuna, a druga, manja Jukićeva tvrtka Gradeko, za trgovinu i zastupanje, 3.000 kuna, prema službenom izvješću o donacijama ORaH-a. Radi se o pojedinačno dvije najveće donacije u toj kampanji, odnosno o ukupno gotovo 39 posto svih donacija ORaH-a u 2014. godini.

Inače, tvrtka Gradatin ranije je bila donator HDZ-a. U kampanji za parlamentarne izbore 2011. HDZ-u je tvrtka Gradatin donirala 20.000 kuna, a za lokalne izbore 2009. 80.000 kuna, a vlasnik Tomislav Jukić pojedinačno je donirao još 20.000 kuna.

Poduzeće Gradatin, prema Poslovnoj Hrvatskoj zapošljava 52 osobe, a u 2104. bilježi nevjerojatan skok prihoda od čak 200 posto. U 2013. prihodi su joj iznosili 74,1 milijun kuna, a lani skočili na više od 217 milijuna kuna. Neto dobit tvrtke iznosila je 18,3 milijuna kuna.

Jukićeva manja tvrtka Gradeko zapošljava tri dodatne osobe, u 2014. je imala prihod od skoro 23 milijuna kuna (rast od čak 750 posto u odnosu na 2013. godinu) uz neto dobit od 5,2 milijuna kuna.

Tvrtka Gradatin nudi, inače, široku paletu proizvoda za zbrinjavanje otpada. Sesvetski Gradatin primarno je uvoznik austrijske, češke i španjolske opreme te inozemnih gospodarskih vozila i vozila za zbrinjavanje otpada.

Tvrtka Gradatin višegodišnji je poslovni partner zagrebačke Čistoće, tj. Zagrebačkog holdinga, dobivala je u pravilu milijunske poslove na natječajima, i to nerijetko kao jedini ponuditelj. U posljednjih nekoliko mjeseci otkriveni su i drugi sporni milijunski javni natječaji na kojima je Gradatin tijekom 2014. kao jedini ponuditelj inozemnih kontejnera, primjerice, u obliku životinja dobivao vrijedne poslove i u drugih hrvatskim gradovima, od Pule i Gospića do Pakraca i Lipika ostvarivši time značajan prihod.

'Jukiću se svidjelo kako sam radila posao ministrice'

Mirela Holy kaže kako je bila iznenađena kad je vidjela da je Jukić upetljan u mutne poslove, ali i dodaje kako je cijela ta priča u početnoj fazi i da sve tek treba dokazati. 'Jukića sam upoznala kad je izrazio želju da nam donira novac za kampanju, prije toga nikad nisam imala kontakta s njim. Kazao je da mu se sviđalo ono što sam radila kao ministrica i da je zbog toga odlučio donirati', kazala je Holy. Ako se vodio kriterijem rada, Jukiću se očito sviđalo i to što su radili HDZ-ovci kojima je na nekoliko ranijih izbora također bio donator. (V. Brkulj)