PRIVILEGIRANA KASTA

U 18 mjeseci jedan nas zastupnik stoji 716 tisuća kuna

Sabor himna

Sabor himna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

U prvih 18 mjeseci mandata ovog Sabora za samo jednog zastupnika koji je primjerice i predsjednik nekoga saborskog odbora, živi u Šibeniku i dolazio je barem dva tjedna mjesečno na sjednice, za što je dobio najmanje 36 tisuća kuna putnih troškova, porezni obveznici platili su - 716.050 kuna, izračunao je Jutarnji list

Takav zastupnik na svoju osnovnu plaću od oko 18 tisuća kuna dobije još 3.500 kuna ekstra, jer ima pravo na zastupnički paušal od 1.700 kuna, pravo na naknadu za odvojen život od 1.000 kuna mjesečno, a na putnim troškovima može zaraditi barem 800 kuna. Uz sve to država mu plaća i 3.050 kuna s PDV-om za stan u Zagrebu plus 500 kuna za režije.

Najveći dio novca koji se iz proračuna izdvaja za dužnosnike Sabora odlazi, naravno, na plaće - oko 46 milijuna kuna godišnje. Najniža, osnovna plaća zastupnika je oko 16 tisuća kuna. No nijedan od 153 zastupnika ne prima toliki iznos, jer svaki ima pravo na mjesečni zastupnički paušal od 1.700 kuna. Time se primanje običnog zastupnika automatski penje na gotovo 18 tisuća kuna. Međutim, zastupnika s takvom plaćom, koja je tri i pol puta veća od prosječne, ima samo šezdesetak.

Gotovo 90 zastupnika, naime, ima plaću veću od osnovne, jer imaju neku od funkcija koja, naravno, nosi i veći koeficijent. Dok je, recimo, bruto mjesečna plaća običnog zastupnika, ne računajući staž na koji još dobivaju 0,5 posto po godini, 26.919 kuna, za onoga tko je predsjednik jednog od čak 30 saborskih odbora to znači bruto od 33 tisuće kuna ili konkretno plaću veću za tri tisuće kuna. Plus, naravno, 1.700 kuna paušala.

Osim paušala, njih čak 78 plaću godišnje dodatno podeblja s osam tisuća kuna. Tisuću kuna mjesečno, naime, iznosi naknada za nešto što se zove odvojen život od obitelji i dobivaju je oni zastupnici koji tijekom zasjedanja Sabora borave u Zagrebu, a dolaze iz nekih drugih mjesta. Tu naknadu zastupnici ne primaju dok Sabor ne zasjeda, znači od 15. srpnja do 15. rujna, odnosno u prosincu i siječnju tijekom zimske stanke.

I to nije sve, oni koji ne žive u Zagrebu i dva puta tjedno tijekom zasjedanja putuju do Markova trga mogu itekako dobro zaraditi na putnim troškovima. Kao što je pokazano na slučaju HDZ-ovca Frane Matušića, zastupnika iz Dubrovnika, njemu je samo ove godine ostalo gotovo 25 tisuća kuna od putnih troškova koje mu je isplatio Sabor.

Ne čudi stoga što je samo u ovom mandatu odnosno proteklih 18 mjeseci za putne troškove zastupnicima isplaćeno više od četiri milijuna kuna. Neki su zastupnici u tom razdoblju iz saborske blagajne uzeli i više od 100 tisuća kuna za putne troškove!

Ukupni mjesečni iznos za najam 67 stanova penje se na više do 237.805 kuna mjesečno. Tako je samo u ovom mandatu za najam stanova izdvojeno 4,75 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi