CRNA HRVATSKA STATISTIKA

U 15 godina 734 osobe poginule na radnom mjestu

26.04.2013 u 19:23

Bionic
Reading

'Smanjenje ozljeda na radu za pet posto i broja smrtnih slučajeva te bolje definiranje profesionalnih bolesti, neki su od ciljeva budućeg Zakona o zaštiti na radu. Prva verzija će pred socijalne partnere već idući mjesec', najavio je resorni ministar Mirando Mrsić. Otklonio je primjedbe poslodavaca da će ih nova rješenja dodatno opteretiti.

'To neće povećati njihove namete. Ono što želimo ovim zakonom pokazati da je zaštita na radu obveza poslodavca i on to mora ispoštovati. Novi zakon će dovesti do toga da zaštita na radu bude na većoj razini nego što je sada u Hrvatskoj', zaključio je Mrsić.

Naime, postojeće statistike o stanju na području zaštite na radu govore same za sebe. U razdoblju od donošenja aktualnog zakona 1997. godine, pa do 2011. evidentirano je više od 317 tisuća ozljeda na radu, dok su 734 osobe izgubile život na radnom mjestu do 2010. godine.

Zanimljivo je da se razlikuju podaci o prijavljenim ozljedama na radu od 2002. do 2007. godine. Tako ih je prema onima iz obveznog zdravstvenog osiguranja bilo više od 100 tisuća, a prema Državnom zavodu za statistiku više od 400 tisuća.

'Dakle, jedna se ozljeda na radu prijavi, a tri se zataje. Prema tome na tom području moramo napraviti iskorake', zaključio je resorni ministar. U povodu Međunarodnog dana zaštite na radu godišnju nagradu za životno djelo primila je Jadranka Mustajbegović, profesorica s Medicinskog fakulteta i stručnjakinja na području medicine rada. Uz ostale zasluge, na njezinu je inicijativu 1996. osnovan Zavod za medicinu rada u Zagrebu. 'Specijalisti medicine rada najvažnije su što će na tom polju trajno ostati', istaknula je prof. Mustajbegović.

'Naši mladi specijalisti medicine rada i sporta, s područja zaštite zdravlja na radu, mladi kolegice i kolege koji se pridružuju i prepoznaju ovo izrazito važno područje. Uvijek sam znala govoriti, dok su nas patili s MMF-om. Nitko nas neće spasiti, samo ljudi koji žive i rade u ovoj zemlji. Pa nek' nam je sretno', poručila je ovogodišnja laureatkinja na dodjeli nagrade.

Predsjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Marija Zavalić podsjetila je na 120 godina dugu tradiciju zaštite na radu za koju je zaslužan dr. Andrija Štampar. Ministar Mrsić istaknuo je, pak, da će nam trebati vremena da prevenciju zdravlja na radnom mjestu vratimo na nekadašnju razinu.

'Moram reći da je medicina rada nepravedno devastirana jednom odlukom, koja nije bila utemeljena niti na znanosti ili nekoj racionalnosti. Dakle, mi smo ničim izazvani medicinu rada ukinuli i trebat će nam više od pet godina da ju vratimo na one grane na kojima treba biti', zaključio je Mrsić.