admiral flote jrm-a

U 101. godini života preminuo Branko Mamula

20.10.2021 u 09:37

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovodilaca bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, admiral flote Jugoslovenske ratne mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini života

Mamula je preminuo od posljedica koronavirusa, u svom stanu u Tivtu gdje je živio posljednjih dvadesetak godina sa svojom suprugom Mirjanom Jakelić – Mamula, javile su Vijesti.me. Rođen je 30. svibnja 1921. u selu Slavsko Polje u Općini Gvozd u Hrvatskoj. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, četiri razreda Realne gimnazije u Glini, a Državnu trgovačku akademiju u Karlovcu.

Sudionik je Narodnooslobodilačkog rata i nosilac Partizanske spomenice 1941. Nakon rata, obavljao je visoke dužnosti u Floti Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolirala Sjeverni Jadran.

Obavljao je potom dužnosti u Glavnoj političkoj upravi Ministarstva narodne obrane, ali je odbio zahtjev da preuzme dužnost načelnika Uprave državne sigurnosti za oblast Hrvatskog primorja i Istre te se vratio na visoke vojne dužnosti u Komandi JRM. Avgusta 1958. završio je Višu vojnopomorsku akademiju kao prvi u klasi, a u jesen iste godine poslan je na dalje jednogodišnje zapovjedno štožerno školovanje u Veliku Britaniju.

Tri godine je početkom šezdesetih službovao u Sudanu na dužnosti vojnog savjetnika u vojsci te tek oslobođene republike u afričke zemlje. Nakon povratka u Jugoslaviju, obavljao je brojne visoke zapovjedne i štožerne dužnosti u jedinicama JRM i JNA, te saveznom Sekretarijatu za narodnu obranu. U lipnju 1979. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba JNA na kojoj ostaje do maja 1982. kada je imenovan za saveznog sekretara (ministra) za narodnu obranu koju je obavljao do umirovljenja u najvišem mornaričkom činu – admiral flote, 1988. godine.

Mamula je bio pripadnik tvrdolinijaške komunističke generalske struje u JNA, koja je smatrala da “jugoslavensku krizu”, koja je počela krajem 80-ih, treba spriječiti rezolutnom akcijom JNA– kontrolom graničnih prijelaza i uhićenjem tada na neposrednim izborima izabranoga hrvatskoga i slovenskoga vodstva.

Jedan je od osnivača "SKJ – Pokreta za Jugoslaviju", tzv. generalske stranke koja je na 14. izvanrednom kongresu SKJ trebala zamijeniti propali SKJ kao vodeća snaga SFR Jugoslavije.

Početkom 90-ih godina kao umirovljeni ministar obrane nije bio pobornikom samostalnosti Hrvatske. Ostao je do kraja vjeran ideji jugoslavenstva. Od 1985. do 1991. godine živio je u Opatiji u vili uz more koju su izgradili ročni vojnici JNA.

Branko Mamula nosilac je 11 jugoslovenskih visokih odlikovanja, te još deset drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan. Dobitnik je i više spomen-medalja u SFRJ, SSSR, Ruskoj Federaciji i Crnoj Gori.

Admiral flote Branko Mamula biće sahranjen u srijedu na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.