UMJESTO MILIJUNSKIH POSLOVA

Tvrtka na kojoj su poreznici 'polomili zube' ide u stečaj?

19.05.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Robert John, predstavnik nigerijskih partnera i član kraljevske obitelji jedne od tamošnjih pokrajina, otišao je prošloga vikenda iz Osijeka s nepotpisanim ugovorima s osječkim OLT-om o transferu tehnologije i isporuci poljoprivredne mehanizacije. Ti bi poslovi jedinom hrvatskom proizvođaču poljoprivrednih strojeva donijeli višegodišnje milijunske prihode i udvostručenje broja zaposlenih, no samo dan uoči potpisivanja ugovora, stiglo je rješenje Fine kojim OLT šalje u – stečaj!

Zbog optužbi da stoji iza nenaplate poreznog duga osječkom OLT-u od 29 milijuna kuna, već je pod istragom ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, u istražnom je zatvoru bila njezina osječka kolegica Ružica Kovačević, a zaštita OLT-a jedan je i od razloga smjene Slavka Linića s ministarskog mjesta. DORH ispituje i odgovornost Biljane Borzan, bivše saborske i eurozastupnice SDP-a, koja je također tražila od Porezne uprave da OLT-u prolongira plaćanje duga i ne blokira mu račun te mu omogući daljnju proizvodnju.

O sudbini OLT-a u Ministarstvu rada upravo razgovaraju čelnici Sindikata metalaca Hrvatske i predstavnici OLT-a s ministrom Mirandom Mrsićem i dužnosnicima Ministarstva financija. Ako Vladu danas ne uvjere da OLT vrijedi spasiti, ta će tvrtka sutra u stečaj, Hrvatska će ostati bez jedinog proizvođača poljoprivrednih strojeva, a već dogovoreni poslovi u vrijednosti od stotina milijuna eura bit će trajno izgubljeni.

U Hrvatskoj će se tako ugasiti još jedna industrijska grana, u Osijeku više neće biti potrebe za školovanjem metalaca, proizvođači sirovine, distributeri energije, prijevoznici robe i druge prateće djelatnosti izgubit će dio tržišta, a osamdesetak obitelji zaposlenih ostat će bez osnovnih prihoda. Odgovor na pitanje 'zašto', nitko ne daje.

329855,322500,322212,333205
SPREMAN NA 'ZAKONITE I NEZAKONITE OBLIKE BORBE'

Premda su uvjeti predstečajne nagodbe bili dogovoreni s Ministarstvom financija, predstavnik Porezne uprave u nagodbenom vijeću polovicom ožujka neočekivano ju je odbio bez obrazloženja i OLT-u je određen stečaj.

Čuvši za to, tadašnji ministar financija Slavko Linić naložio je drugostupanjskom vijeću prihvaćanje žalbe OLT-a i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje s preporukom prihvaćanja nagodbe. No u međuvremenu je smijenjen i nagodbeno vijeće prije nekoliko je dana ponovno odbilo nagodbu

Još 18. ožujka od Ministarstva financija zatražili smo obrazloženje te odluke. Budući da nam nisu pronašli mjerodavnu osobu za razgovor, dan poslije isto smo pitanje proslijedili elektronskom poštom i zatražili pismeni odgovor. U 'odgovoru' od 20. ožujka Središnji ured Porezne uprave protumačio nam je pravila o nadležnosti nagodbenih vijeća, no ni riječi objašnjenja koje smo tražili. Na ponovljen upit do danas nismo dobili odgovor, a nije ga dobila niti uprava OLT-a.

Možda je stoga Frano Kopić, povjerenik SSSH-a za dvije najistočnije županije, u petak pred novinarima izjavio kako je 'za spašavanje tvrtke spreman na sve zakonite i nezakonite oblike borbe', jer se 'u ovoj državi više priznaje ono što je nezakonito'.

HBOR ODBIO KREDIT ZA POREZNI DUG

'Ako je uprava nesposobna, mijenjajte je, ako su vlasnici kriminalci, zatvorite ih, ali nemojte uništavati tvrtku koja proizvodi 102 godine, ima svoje tržište i stručnjake koji znaju posao, ima izvoz i nije nikome teret', rekao je šef sindikata OLT-a Damir Cicvarić.

No tvrtka ima i porezni dug koji je ovih dana smanjen ispod 28 milijuna kuna. 'Čim smo Fini najavili isplatu plaća za veljaču, blokirala nam je račun i uzela novac, a onda smo saznali i da nam je ponovno odbijena predstečajna nagodba', rekao je predsjednik Uprave Ante Ćerluka
Suvlasnik OLT-a, poduzetnik Željko Biloš, koji nakon prodaje 66 posto dionica osječkoj Gradnji još drži nešto manje od deset posto dionica, zatražio je i kredit od HBOR-a preko Zagrebačke banke kako bi isplatio porezni dug o OLT-u omogućio nesmetanu proizvodnju, no premda je poslovna banka bila voljna odobriti kredit, HBOR je to odbio.

Robert John rekao je da su OLT izabrali kao partnera zbog njegove stoljetne tradicije, nakon što su se uvjerili da sijačice i plugovi proizvedeni u toj tvornici prije više od 40 godina i dalje služe svrsi. No ako se ne potpišu ugovori još 30 dana, koliko su voljni pričekati rješenje s Poreznom upravom, potražit će druge partnere u Europi, a milijunski poslovi otići će nepovratno iz Hrvatske.

MILIJUNSKI PRIHODI NA ČEKANJU

Prema planu prijenosa tehnologije i isporuke poljoprivrednih priključaka Nigeriji, zemlji s osamdeset milijuna hektara obradiva tla i deset milijuna prijavljenih poljoprivrednika te još nekoliko puta više neprijavljenih, u ugovoru stoji da bi prve godine OLT u Afriku poslao dvije tisuće priključaka i uprihodio 15 milijuna eura. Druge bi otišlo već šest tisuća priključaka za 27 milijuna, treće deset tisuća elemenata za 61 milijun eura, četvrte za 82, a pete godine od početka isporuke prihodi bi se popeli na 123 milijuna eura. Osim toga, u OLT su stigla i pisma namjere ruskih i njemačkih partnera, a poljoprivredne priključke već godinama izvozi u Ukrajinu.

Krunoslav Weinpert, direktor osječke konzultantske tvrtke Apria, ovlaštenog predstavnika nigerijskih investitora u Hrvatskoj, kaže da se na projektu radi pune dvije godine i da je sigurnost posla prilično visoka, a Nigerijci iznimno zainteresirani za uvoz priključaka čime bi znatno podignuli prinose na poljima.

'Nije slučajno da je prijedlog otvaranja stečaja upućen upravo u trenutku kada je OLT bio pred zaključenjem višemilijunskog ugovora s partnerima iz Nigerije, koji bi mu osigurao budućnost. Čudno je i da je nalog za to uputila Fina iako je s Ministarstvom financija dogovoren nastavak pregovora o predstečajnoj nagodbi. Stečaj tvrtke nije u interesu radnika, ni države koja bi trebala pokazati kako se konkretno spašavaju radna mjesta. Zato zahtijevamo povlačenje odluke o stečaju i povrat razgovorima o predstečajnom planu. Zabrinjava nas to što uložena žalba ne odgađa izvršenje odluke o stečaju, što bi bila katastrofa za tvornicu s takvim razvojnim perspektivama', dodao je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.