prekršen kodeks

Tvrtka APS Croatia izbačena iz Udruge agencija za naplatu potraživanja: Direktorica firme na zanimljiv način došla do super jeftinog stana

16.02.2023 u 20:02

Bionic
Reading

Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja (HUAN) isključila je iz udruge tvrtku APS Croatia

U priopćenju se navodi kako je utvrđeno da je APS Croatia poslovala 'suprotno članku 12. statuta HUAN-a, prema kojemu je obveza svakog člana čuvanje i podizanje ugleda Udruge te izvršenje preuzetih obveza'.

'Integritet i etičnost u poslovanju svakog pojedinog člana Udruge, kao i zaposlenika članova Udruge, od iznimne su važnosti za cjelokupnu industriju naplate potraživanja, za reputaciju Udruge i svakog od članova Udruge. Članstvo u HUAN-u podrazumijeva poslovanje sukladno zakonskim aktima Republike Hrvatske te etičkim kodeksima agencija za naplatu potraživanja. HUAN podržava daljnju regulaciju rada agencija, vjerujući da će svojom europskom praksom doprinijeti izradi kvalitetnog zakona o naplati i otkupu potraživanja. Implementaciju NPL direktive, koja je obveza svim članicama EU, te izradu zakona očekujemo tijekom 2023.', izjavio je Matija Arapović, predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja.

Portal Index u srijedu je objavio priču kako je Maja Dubenik, direktorica agencije za naplatu potraživanja APS Hrvatska, postala vlasnica stana od 63 u zagrebačkom kvartu Vrbik, i to po cijeni od svega 37 tisuća eura, odnosno nešto više od 580 eura po kvadratu.

Stan je bio u vlasništvu građanina koji nije mogao vraćati kredit Zagrebačke banke od 90 tisuća eura.

Banka je taj dug prodala APS-u za oko trećinu vrijednosti, a APS je dug potom prodao umirovljenici Zori Prskalo za 37.000 eura. Tako je Prskalo, koja je u rodbinskoj vezi sa šeficom APS-a Majom Dubenik, došla do zaloga nad stanom, koji je nakon svega - poklonila Maji Dubenik.