OGORČENI NIKŠA KALEB

'Tužit ću školu jer nije zaštitila moju kćer'

Bionic
Reading

U petak su u Metkoviću ispred jedne osnovne škole brutalno pretučene tri djevojčice. Napala ih je skupina vršnjakinja, iznenada i bez povoda. Djevojčice se i ne poznaju. Do sukoba je došlo oko 13 sati, kada su učenice iz suprotne smjene na školskom igralištu dočekale i bez očita povoda fizički napale i ozlijedile nesretne djevojčice, od kojih je jedna kći proslavljenog rukometaša Nikše Kaleba

'Moja kći je jako potresena i boji se ići u školu da se nešto slično ne bi ponovilo. Nakon napada se žalila na glavobolju i bol u trbuhu. Sad smo je ponovno odveli liječniku u Metković koji nas je poslao u dubrovačku bolnicu gdje su je ostavili na promatranju jer sumnjaju na potres mozga', kazao je Kaleb.

'Svi me pitaju zašto su te djevojčice napale baš moju kćer. Ne znam odgovor na to pitanje i to me najviše muči jer svom djetetu ne mogu objasniti zašto se to dogodilo, kao što ne mogu obećati da se to više neće ponoviti. Ne mogu ja ući u glave tih djevojčica', ispričao je za Jutarnji list naš proslavljeni rukometaš, kojeg je najviše šokirala mlaka reakcija prosvjetnih djelatnika.

Šokirani roditelji od prosvjetnih djelatnika mogli su čuti da su se djevojke samo malo 'povukle za kosu', međutim nasilje, koje je bilo popraćeno i navijanjem ostale djece, bilo je mnogo intenzivnije i cipelarenje je potrajalo nekoliko minuta.

'Da je moja kći razbila utičnicu u školi, u roku od pola sata ja bih primio poziv u kojem me se obavještava o nastaloj materijalnoj šteti, no kad mi kćer brutalno pretuku u školskom dvorištu, onda nitko ništa o tome ne zna', rekao je u razgovoru za Dnevnik.hr.

Jure Pilj također je ogorčen na metkovsku školu

Nisu postupili ni prema protokolu koji je prije sedam godina donijela Vlada jer je o incidentu, istaknuo je, policiju obavijestila Hitna pomoć, a ne škola. 'Iskreno razmišljam da kad sve ovo završi dignem tužbu protiv škole. Uvjeren sam da do ovoga ne bi došlo da pedagoške službe rade svoj posao. Pozivam ih da se ostave kave i pola sata prije nastave izađu pred školu i nadziru što djeca rade', zaključio je Kaleb.

Istaknuo je da se čudi zbog toga što mu se ravnateljica škole, koja je u vrijeme incidenta bila na putu, do danas nije javila. 'Ako joj njezini kolege nisu htjeli pokvariti vikend, mogla se javiti u ponedjeljak, kada se vratila u Metković i pitati za Paolu', kazao je. Napomenuo je da je njegova kći odlična učenica, mirna i povučena djevojčica.

Otac druge pretučene djevojke, vatrogasni zapovjednik u Metkoviću Jure Pilj, kazao je da se nakon napada njegova kći požalila profesorici na bolove u trbuhu, na što joj ona tek dala vrećicu da povrati u nju. Kćer je odveo na pregled i sada čekaju nalaze rentgena koji će pokazati je li joj slomljeno rebro. Zbog osjećaja da škola želi zataškati cijeli događaj roditelji su odlučili prijaviti slučaj prosvjetnoj inspekciji.

To je drugi slučaj maloljetničkog nasilja koji je u manje od mjesec dana uzburkao javnost. U rujnu je u Zagrebu ispred jedne srednje škole skupina maloljetnica pretukla 16-godišnjakinju.