PROMATRAČI OESS-A:

'Tursko izborno povjerenstvo je nedovoljno transparentno, a mediji pristrani'

15.05.2023 u 19:12

Bionic
Reading

Tursko izborno povjerenstvo (YSK) pokazalo je nedostatak transparentnosti na nedjeljnim izborima, a pristrano izvještavanje državnih medija o izborima je zabrinjavajuće, rekli su promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

Delegacija OESS-a objavila je da aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i vladajuće stranke u zemlji uživaju neopravdanu prednost u odnosu na oporbene stranke koje su imale nejednake uvjete za izbornu kampanju.

Zaključke je u ponedjeljak objavila zajednička promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OESS-a (OSCE PA) i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE).

'Žao mi je što moram primijetiti da je u radu izbornog povjerenstva izostajala transparentnost, kao i golemu pristranost javnih medija i ograničenja slobode govora', rekao je na konferenciji za medije u Ankari ambasador Jan Petersen, voditelj misije ODIHR-a za promatranje izbora.

Petersen je rekao da su izbori bili 'uglavnom mirni' unatoč brojnim incidentima, kao i da je YSK radio učinkovito. Izaslanstvo je pohvalilo veliki odaziv i dodalo da je to jasan pokazatelj 'snažnog demokratskog duha'.

Izborno povjerenstvo potvrdilo je da će se drugi krug između Erdogana i oporbenog rivala Kemala Kilicdaroglua održati 28. svibnja pošto nijedan kandidat nije dosegao prag od 50 posto za pobjedu. S prebrojanih 99 posto biračkih mjesta, Erdogan je osvojio 49,4 posto glasova, a Kilicdaroglu 44,96 posto.

  • +8
Izbori u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Što se tiče parlamentarnih izbora, činilo se da Narodni savez, što uključuje Erdoganovu stranku AKP, ide prema osvajanju većine. 'Turska demokracija pokazala se nevjerojatno otpornom. Ovi izbori imali su visoku izlaznost i ponudili pravi izbor. No Turska ne ispunjava osnovna načela za održavanje demokratskih izbora', rekao je Frank Schawabe, šef delegacije PACE-a.

Pozvao je tursku vladu da osigura slobodu medija i poručio da je pogodno izvještavanje turske državne televizije o Erdoganu i vladajućim strankama ravno cenzuri.