GUŠENJE POBUNE

Turski zrakoplovi ponovo napali kurdske baze u Iraku

19.08.2011 u 08:07

Bionic
Reading

Turski borbeni zrakoplovi napali su baze kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku drugu noć zaredom, izvijestili su u četvrtak kasno navečer turski mediji, prenosi BBC.

Reuters je ranije izvijestio da je najmanje 12 borbenih zrakoplova uzletjelo iz zračne baze u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske.

Napadi na baze koje koristi Radnička partija Kurdistana (PKK) uslijedili su nakon napada separatista u turskoj pograničnoj pokrajini Hakkari u kojem je u srijedu poginulo 12 turskih vojnika.

Glasnogovornik PKK izjavio je za AFP da nije bilo žrtava turskih napada.

Turska vojska ranije je priopćila da će nastaviti s udarima sve dok pobunjenici ne postanu "nedjelotvorni".

Tijekom druge noći zračnih udara u četvrtak turski zrakoplovi navodno su napali baze u pokrajini Kandil koja se nalazi odmah preko granice u Iraku.

Turski dužnosnici i mediji objavili su da je vozilo u kojem su poginuli vojnici naletjelo na minu ili bombu kraj puta. Također je bilo izvješća o pucnjavi nakon eksplozije.

PKK je objavio da su njegovi gerilci izveli napad.

Tursko Vijeće nacionalne sigurnosti objavilo je u četvrtak da će pristupiti "učinkovitijoj i odlučnijoj borbi s terorizmom", izvijestili su lokalni mediji, ne iznoseći pojedinosti o najavljenim mjerama.

Izjava Vijeća uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je Turska pokrenula silovite zračne i topničke napade na ciljeve kurdske gerile u sjevernom Iraku, nakon izjave premijera Tayyipa Erdogana da Turska "gubi strpljenje" s militantnim separatistima u jugoistočnoj Turskoj.

Turski zrakoplovi napali su prve noći 60 ciljeva kurdskih gerilaca u sjevernom Iraku u osveti za njihov napad na turske snage, objavio je u četvrtak turski glavni stožer. Tursko topništvo prethodno je napalo 168 ciljeva u regiji.

Napadi na regije Kandil i Zap prva su prekogranična ofenziva Turske u zadnjih godinu dana. Dužnosnici iračke vlade u četvrtak su prosvjedovali zbog turskih napada, ističući da se radi o kršenju iračkog suvereniteta.

PKK, koju Turska, EU i SAD tretiraju kao terorističku organizaciju, vodi 26-godišnju gerilsku borbu za autonomiju na jugoistoku Turske, gdje su Kurdi većina na kompaktnom teritoriju. Više od 40.000 ljudi ubijeno je u tom nasilju.