ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

Turska vraća imovinu vjerskim manjinama

30.08.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Turska će vratiti imovinu vjerskih manjina konfisciranu nakon 1936.godine, što će zasigurno umanjiti zabrinutost Europske unije za položaj manjina u toj zemlji, kandidatu za članstvo u Uniji, prenose u utorak europski mediji

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan objavio je odluku u nedjelju uoči večere u Istanbulu u povodu završetka ramazanskog posta, na kojoj su bili predstavnici istanbulskih kršćanskih i židovskih zajednica i ekumenski patrijarh Bartolomej.

Po ukazu objavljenom tijekom vikenda u turskom službenom listu, imovina oduzeta manjinskim vjerskim organizacijama temeljem deklaracije iz 1936. bit će im vraćena, prenio je grčki dnevni list Kathimerini.

Odluka između ostalog predviđa to da se za imovinu koju je država prodala isplati odšteta po tržišnoj cijeni, prenosi Deutsche Welle.

Po pisanju lista Zaman, vjerske zajednice imaju rok od godinu dana da podnesu zahtjev za vraćanje oduzete imovine.

'To nije usluga, to je ispravljanje nepravde', rekao je Erdogan komentirajući tu povijesnu odluku, koja se odnosi na stotine bolnica, škola, groblja i sirotišta popisanih 1936. godine.

Europska unija, koja često kritizira Ankaru zbog položaja manjina, postavila je povrat te imovine kao uvjet za članstvo.

Europski sud za ljudska prava konfiskaciju te imovine već je proglasio nezakonitom.

'Vremena kada su naši građani bili tlačeni zbog vjerskih, etničkih korijena ili različita načina života završila su', rekao je Erdogan.

Odluku o vraćanju imovine vjerskim manjinama u Turskoj pozdravili su predstavnici židovske i kršćanske zajednice, prenosi DW.

Turski nadrabin Ishak Haleva ocijenio je, prenose turski mediji, da je riječ o revoluciji.

Poglavar Carigradskog patrijarhata Bartolomej rekao je da je Turska na pravom putu. 'To je ispravljanje nepravde', rekao je.

Glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea rekla je da je odluka Turske pozitivna i da pridonosi vjerskim slobodama u Turskoj.

Odluku je pozdravio i njemački zastupnik u Europskom parlamentu Alexander Graf Lambsdorff, potpredsjednik liberalne skupine ALDE u EP-u i izvjestitelj u sjeni za Tursku izrazivši nadu da će to biti 'pozitivan signal' za europsku perspektivu zemlje.

EU je počeo pristupne pregovore s Turskom 2005. godine, no do sada je otvoreno samo deset od 35 pregovaračkih poglavlja. Pregovori su zamrznuti u osam poglavlja 2006. nakon što je Turska odbila otvoriti svoje luke ciparskim brodovima i zrakoplovima.