POBUNJENIČKI KORIDOR

Turska šalje vojni arsenal na granicu sa Sirijom

30.07.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Turska vojska je u ponedjeljak nastavila gomilati svoje snage na granici sa Sirijom, dovlačeći raketne sustave, tenkove i oklopne transportere na jug zemlje, javlja novinska agencija Anadolija

Konvoj s raketnim lansirnim rampama - agencija ne navodi kojeg tipa - tenkovima, oklopnim transporterima, streljivom i vojnicima, pošao je u ponedjeljak iz vojnog zapovjedništva u Gaziantepu, na jugu zemlje, prema granici u pokrajini Kilisu, navodi agencija.

Željeznička kompozicija s protuzračnim raketnim sustavima i oklopnim transporterima poslana je i u Islahiju, u pokrajini Gaziantepu, iz grada Iskenderuna, u pokrajini Hataju, na jugu zemlje, dodaje agencija.

Turska je zadnjih mjeseci više puta slala pojačanja na granicu sa Sirijom, a napose raketne sustave zemlja-zrak.

Sirijski pobunjenici zauzeli su u ponedjeljak ujutro, nakon desetosatne borbe, stratešku kontrolnu točku sjeverozapadno od Alepa koja im sada omogućuje da iz tog velikog grada na sjeveru zemlje dođu do turske granice, izvijestio je AFP.

'Kontrolna točka u Anadanu, pet kilometara sjeverozapadno od Alepa, zauzeta je jutros u 5.00 sati (4.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) nakon desetosatne borbe', rekao je na mjestu događaja general Ferzat Abdel Naser, pobunjenički časnik koji je prebjegao prije mjesec dana.

Stožerni brigadir sirijske vojske prešao je u nedjelju granicu kako bi se sklonio u Tursku, čime se broj sirijskih generala prebjeglih na tursko tlo popeo na 28, rekao je u ponedjeljak turski diplomatski izvor.

General je bio u pratnji jedanaestorice vojnika, dodaje izvor.

Turska je usto pružila utočište oko 44.000 izbjeglica koji su napustili Siriju zbog sukoba i sklonili se u naselja blizu granice.