IZVJEŠĆE POKAZALO

Turska prva u svijetu po broju zatvorenih novinara

22.10.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Turska je prva u svijetu po broju novinara u zatvoru, piše u izvješću u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i osuđuje 'operaciju uhićenja novinara kao jednu od najvećih gušenja slobode tiska u novijoj povijesti'

Temeljitom analizom svakog pojedinog slučaja, nevladina udruga sa sjedištem u New Yorku ustanovila je da je u turskim zatvorima 1. kolovoza bilo 76 novinara, od čega je 'najmanje 61 novinar bio zatvoren izravno zbog svoga rada ili aktivnosti vezanih uz prikupljanje informacija'.

Slučaj 15 drugih novinara nije dovoljno jasan i zahtijeva podrobniju analizu, navodi CPJ.

Po broju zatvorenih novinara Turska je premašila druge zemlje poznate po represivnosti prema slobodi riječi kao što su Iran, Eritreja i Kina, piše udruga.

'Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana provela je jednu od najvećih operacija gušenja slobode tiska u novijoj povijesti', ističe CPJ.

Osuđuje masovna uhićenja novinara koja se provode u ime borbe protiv terorizma kao i 'taktike pritiska koje potiču autocenzuru' u redakcijama.

Prema izvješću je 70 posto novinara u zatvoru zbog navodnih veza s kurdskim pobunjenicima iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) ili optuženo da su pripadnici terorističke organizacije.

Tri četvrtine novinara u zatvoru nije osuđeno i čeka na suđenje nekoliko godina, dodaje CPJ i poziva premijera Erdogana da u javnosti prestane kampanju optuživanja 'novinara i medija koji su kritični' prema vlasti.