EU ZABRINUTA ZA MEDIJSKE SLOBODE

Turska policija opet suzavcem i gumenim mecima na prosvjednike

05.03.2016 u 15:09

Bionic
Reading

Turska policija je bacila suzavac i ispalila gumene metke u subotu kako bi rastjerala oko 2.000 prosvjednika koji su se okupili ispred prostorija najvećih novina u zemlji nakon što su ih vlasti stavile pod svoj nadzor. Europska unija izrazila je u subotu svoju iskrenu zabrinutost za medijsku slobodu u Turskoj, pošto su vlasti stavile pod nadzor oporbeni dnevnik Zaman, što je najnoviji primjer sve jačeg progona medija

Sud u Istanbulu je donio u petak odluku da se imenuje privremena uprava grupacije Zaman. Grupaciju Zaman, koja uz dnevni list Zaman posjeduje i list na engleskom Today's Zaman i novinsku agenciju Cihan, smatraju bliskom imamu Fethullahu Guelenu, bivšem Erdoganovu savezniku koji se prometnuo u njegova najljućeg protivnika nakon korupcijske afere koja je krajem 2013. privukla veliku pozornost javnosti i kompromitirala državni vrh.

Vlada optužuje Guelena za pokušaj državnog udara.

Ta je odluka donesena na zahtjev tužitelja koji istražuje Guelenov vjerski pokret pod optužbom za terorizam, javili su državni mediji.

Policija je u petak u ponoć zauzela prostorije lista Zaman nakon što je suzavcem i vodenim topovima rastjerala stotine ljudi koji su se okupili ispred sjedišta lista u Istanbulu.

Bruxelles zabrinut za medijsku slobodu u Turskoj

Europska unija izrazila je u subotu svoju iskrenu zabrinutost za medijsku slobodu u Turskoj, pošto su vlasti stavile pod nadzor oporbeni dnevnik Zaman, što je najnoviji primjer sve jačeg progona medija.

Ovaj slučaj se događa dva dana prije susreta na vrhu EU-Turska o migrantskoj krizi na kojemu se Ankara nada ubrzanju postupka pristupanja EU-u, u zamjenu za njezine napore na zaustavljanju vala izbjeglica koji ilegalno odlaze s njezine obale.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn rekao je da je 'jako zabrinut zbog najnovijih događaja u vezi sa Zamanom koji dovode u pitanje napredak Turske na drugim poljima'.

'Pomno ćemo paziti što se događa. Turska, kandidat za članstvo, mora poštovati slobodu govora. O temeljnim pravima se ne može pregovarati', istaknuo je.