ZAUSTAVLJANJE POBUNE

Turska oslobodila bivše kurdske gradonačelnike

19.02.2013 u 20:04

Bionic
Reading

Turska je u utorak oslobodila skupinu bivših kurdskih gradonačelnika optuženih za veze s militantima, što je još jedan mali korak prema zaustavljanju kurdske pobune, no čelnik pobunjenika je izjavio kako on sam ne može prekinuti sukobe

Nakon više od tri godine u zatvoru, deset kurdskih optuženika, među kojima su šestorica gradonačelnika, izgrlila su članove obitelji nakon izlaska iz zatvora u Diyabakiru, najvećem gradu na većinski kurdskom jugoistoku Turske.

Njihovo puštanje na slobodu poklapa se s mirovnim pregovorima Turske i zatočenog čelnika Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdullaha Ocalana, kojima je cilj okončanje 28-godišnjeg sukoba u kojem je poginulo više od 40.000 ljudi.

Odluka suda uslijedila je nekoliko sati nakon što je Ocalanov brat Mehmet posjetio čelnika PKK-a u zatvoru na otoku Imrali južno od Istanbula, gdje se nalazi u izolaciji otkako su ga 1999. uhitili turski specijalci.

Mehmet je prenio riječi svoga brata da on sam ne može okončati sukob, prenijela je kurdska novinska agencija Dicle. 'Ja sam ovdje zatočenik...Ako kažem da ću učiniti ovo ili ono to nije u redu i nije etično', rekao je Ocalan pozivajući da mu se omogući kontakt sa zapovjednicima PKK-a u sjevernom Iraku. 'Oni vode pokret. Ne mogu im slati poruke golubovima pismonošama', dodao je Ocalan, prenosi njegov brat Mehmet.