Kemal Kilicdaroglu

Turska oporba se ujedinila i otkrila ime s kojim će nakon 20 godina pokušati smijeniti Erdogana

06.03.2023 u 20:58

Bionic
Reading

Turski oporbeni savez šest stranaka imenovao je u ponedjeljak Kemala Kilicdaroglua, predsjednika svoje najveće stranke, za svog kandidata na predsjedničkim izborima 14. svibnja na kojima će se natjecati s aktualnim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, na vlasti zadnjih 20 godina

"Kemal Kilicdaroglu je naš kandidat na predsjedničkim izborima", rekao je Temel Karamollaoglu, čelnik Stranke sreće, pred mnoštvom okupljenim ispred sjedišta stranke u Ankari, gdje su se u ponedjeljak sastali čelnici šest stranaka. Čelnici ostalih pet stranaka oporbenog saveza, među kojima Kilicdaroglu, bili su pokraj njega u trenutku objave kandidature.

Predsjednički i parlamentarni izbori održat će se po planu 14. svibnja, unatoč potresu 6. veljače u kojemu je život izgubilo 46.000 ljudi i poharana su golema područja na jugu i na jugoistoku zemlje.

Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati) od 2010., najavio je povratak demokraciji ako pobijedi u svibnju.

"Zajedno ćemo uspostaviti moralnu i pravednu vlast", rekao je Kilicdaroglu nakon objave kandidature.

"Mi, Nacionalni savez, vodit ćemo Tursku polazeći od dogovaranja i nagodbe", dodao je. "Zakon i pravda će imati glavnu riječ".

Koalicija nazvana Nacionalni savez zamalo se raspala u petak, samo deset tjedana prije izbora.

  • +10
Kemal Kilicdaroglu Izvor: Profimedia / Autor: Esra Hacioglu Karakaya / AFP

Meral Akşener, čelnica nacionalističke i kemalističke Dobre stranke (IYI), druge najveće u oporbenoj koaliciji, u petak je povukla svoju stranku iz oporbenog saveza, kazavši da ne može poduprijeti Kemala Kılıcdaroglua za kandidata protiv Erdogana na izborima u svibnju. 

Usporedila ih je kao izbor između "smrti i malarije".

Ona je željela nominirati popularnog gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua ili gradonačelnika Ankare Mansura Yavasa.

No neočekivano je u ponedjeljak došla na sastanak s drugih pet stranaka u Ankari gdje je postignut dogovor.