STRAH OD ASADA

Turska opet predlaže uspostavu sigurnosne zone u Siriji

17.02.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Turska je u srijedu ponovo iznijela prijedlog o uspostavi 'sigurnosne zone' na sirijskom teritoriju, u koju bi ovaj put uključila i grad Azaz koji već nekoliko dana granatira ne bi li spriječila sirijske Kurde da ga zauzmu

'Želimo uspostavu sigurnosne zone od 10 kilometara unutar Sirije koja bi obuhvatila Azaz', rekao je turski premijer Yalcin Akdogan u razgovoru za televizijsku mrežu A-Haber.

Tursko topništvo od subote gađa položaje kurdskih milicija iz Postrojba za narodnu zaštitu (YPG) u Siriji koje su iskoristile ofenzivu snaga režima u Damasku, uz pomoć ruskih zračnih udara, u pokrajini Alepu na sjeveru zemlje kako bi napredovale nadomak Azaza.

Islamsko-konzervativna vlada je izrazila zadovoljstvo što je to granatiranje spriječilo YPG da zauzme grad, nekoliko kilometara udaljen od njezine granice.

Turska optužuje Stranku demokratskog jedinstva (PYD, sirijski Kurdi) i njezine milicije iz YPG-a da su 'terorističke' organizacije jer su bliske Radničkoj stranci Kurdistana (PKK) koja od 1984. predvodi krvavu pobunu na njezinu teritoriju.

Ankara se odavno zauzima za uspostavu 'sigurnosnih zona' na sirijskom području kako bi se ondje mogli smjestiti prognanici što bježe pred ratom koji je izbio 2011. Njezini saveznici su dosad odbacivali tu zamisao.

Oko 2,7 milijuna Sirijaca izbjeglo je u Tursku. Ofenziva na Alep pokrenuta početkom mjeseca potaknula je novi bijeg civila u Tursku koja ih zasad više ne prima na svom teritoriju.