BIJELA KUĆA OSUDILA NASILJE

'Turska ne namjerava napasti Siriju'; Sirija napustila raspravu u UN-u

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 22:28
  • Objavljeno 27.06.2012 u 19:52
Sirija

Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu je izjavio kako Turska ne namjerava napasti Siriju, čije su kopnene vojne snage oborile turski vojni zrakoplov, no analitičari ističu kako je opasnost od sukoba na granici između dviju zemalja sve veća. U međuvremenu, Sirija je u srijedu napustila raspravu u Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi dok se raspravljalo o najnovijem izvješću neovisnog međunarodnog povjerenstva, kritičnome prema Damasku

'Turska, turski narod ne namjerava napasti Siriju', rekao je Erdogan, dodavši kako njegova zemlja 'ne pokazuje neprijateljsko stajalište ni prema kojoj državi'.

No, rekao je i da će na najoštriji način odgovoriti na svaku provokaciju prema Turskoj, ne spominjući pritom susjednu Siriju. Dvije zemlje dijeli zajednička granica dugačka 900 km.

Erdogan je ranije upozorio kako će Turska odgovoriti na bilo kakvu sirijsku provokaciju, nakon obaranja turskoga vojnog zrakoplova 22. lipnja.


Sirija napustila raspravu u Vijeću za ljudska prava UN-a

Sirija je u srijedu napustila raspravu u Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi dok se raspravljalo o najnovijem izvješću neovisnog međunarodnog povjerenstva, kritičnome prema Damasku.

Govoreći pred članovima Vijeća, sirijski veleposlanik u UN-u Faisal Kabaz Hamui, pohvalio je izvještaj koji priznaje 'postojanje naoružanih skupina koje krše ljudska prava' u Siriji.

No, naglasio je da je taj izvještaj sadržava 'pretjerivanja koja graniče s izmišljotinama'.

Kabaz Hamui rekao je da će Sirija 'nastaviti suradnju sa svim ljudima dobre volje' i ponovio 'opredjeljenje za provedbu Annanova plana', ali 'neće dopustiti oružane frakcije' da 'napadaju'.

'Sirija je odgovorna za svoj narod, njegov integritet, i zaštitu svih njezinih građana", dodao je.

Veleposlanik je tada ocijenio 'sramotnim' situaciju u Vijeću za ljudska prava, nazvavši "sterilnima' njegove rezolucije o Siriji.

Objasnio je da je Sirija spremna 'prekinuti suradnju s relevantnim tijelima poput ovih koja su nemoćna pružiti konstruktivne odgovore'. Potom je ustao i napustio prostoriju praćen kamerama.

Bijela kuća osudila svako nasilje u Siriji

Bijela kuća osudila je u srijedu svaki čin nasilja u Siriji, uključujući i napade pobunjenika na pristaše predsjednika Bashara al-Assada kao što je napad na provladinu televizijsku postaju u Damasku.

'Osuđujemo svaki čin nasilja, uključujući i ono kojemu su cilj prorežimski elementi', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na redovitom brifingu za novinare. Sve je strane pozvao na prekid neprijateljstava u Siriji.

Tri zaposlenika televizijske postaje koja podupire Assadovu vlast poginula su u srijedu ujutro u napadu na njihovu redakciju u Damasku, što je jedan od najkrvavijih napada na neki simbol autoritarne vladavine dugogodišnjeg predsjednika.

Assad je u utorak rekao da je Sirija u pravome ratu i novoimenovanoj vladi zapovijedio da sve napore usmjeri na pobjedu protiv ustanika koji se već 16 mjeseci bore za demokraciju.

Carney je rekao da SAD zajedno s međunarodnim partnerima nastavlja s pritiskom kako bi Assad sišao s vlasti te je najavio sastanak svjetskih sila u subotu u Ženevi na kojem će tražiti rješenje sirijske krize.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi