TKO NAM DOLAZI U GOSTE

Turska je domovina sv. Nikole i još 50 stvari koje morate znati o toj zemlji

25.04.2016 u 21:22

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sutra dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, a u njegovoj pratnji bit će i stotinjak moćnih poslovnih ljudi koji će ispitati mogućnosti poslovne suradnje i investiranja u Hrvatskoj s kojom je vežu mnoge povijesne poveznice. Sve moćnije tursko gospodarstvo polako prodire u Hrvatsku, a turcizmi u hrvatskom jeziku olakšavaju brojnim ljubiteljima turskih TV sapunica da ponekad od omiljenog TV junaka čuju i poneku riječ koju dobro razumiju

Iako se čini kako su Hrvati prateći brojne turske sapunice mnogo naučili o Turskoj, njezinoj povijesti, kulturi i običajima, vjerujemo kako će vas iduće činjenice o ovoj državi na dva kontinenta jedinstvenog spoja istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija oduševiti, ali i navesti na razmišljanje.

1. Turska je demokratska, sekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata.

2. Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD iOSCE, a 2005. je počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Za sada joj ide slabo, ali gospodarski je toliko ojačala da je EU uvažava kao ozbiljnog partnera.

3. Jedini je grad u svijetu lociran na dva kontinenta Istanbul, koji je više od 2.000 godina bio glavni grad triju velikih carstava, Rimskog, Bizantskog i Osmanskog.


4. Najstarija je znana naseobina na svijetu u Çatalhöyük u Središnjoj Anadoliji u Turskoj i osnovana je 6.500 godina prije Krista.

5. Abraham, koji je prema Bibliji praotac Židova, rođen je u Harranu u jugoistočnoj Turskoj.
 
6. Sveti Nikola, omiljeni svetac među djecom, rođen je u Patari u Turskoj i postoji crkva posvećena njemu u Demreu.

7. Djevica Marija svoje posljednje dane provela je u Selcuku u Izmiru, u blizini antičkog grada Efesa.

8. Prva kršćanska crkva sagrađena je u turskoj Antiohiji.

9. Julije Cezar izgovorio je svoje poznate riječi 'Veni, vidi, vici' (Dođoh, vidjeh, pobijedih) u Turskoj kada je pokorio kraljevstvo Ponta u crnomorskoj regiji Turske.

10. Ezop, poznat po svojim basnama i alegorijama rođen je u Anadoliji.

11. Jedno od najstarijih centara znanosti nalazilo se u mjestu Haran, smještenom u jugoistočnoj Turskoj.

12. Homer je rođen u Izmiru na zapadnoj obali Turske te je oslikao Troju, sjeverno od Izmira, u svom epu 'Ilijadi'.

13. Dio jugozapadne obale Turske bio je vjenčani poklon Marka Antonija Kleopatri.
 
14. Poznati Trojanski ratovi vođeni su u zapadnoj Turskoj.

15. Aleksandar Veliki pokorio je ogromne teritorije, većinu današnje Turske, a Gordijski čvor presjekao je u frigijskom glavnom gradu Gordiumu, nedaleko od današnje turske prijestolnice Ankare.

16. Turska se može pohvaliti dvama svjetskim čudima antičkog svijeta - Artemidinim hramom u Efesu te mauzolejem u Halikarnasu koji se nalazi u Bodrumu.
 
17. Riječ tirkiz koji danas označava nijansu plave boje potječe od francuske riječi koja je označavala Tursku (turquois) i predivnu boju Mediteranskog mora južne turske obale.

18. Prvi ikad iskovani novčići pojavili su se Sardu u blizini Izmira, prijestolnici antičkog kraljevstva Lidije krajem 7. stoljeća prije Krista.

19. Noina arka prema biblijskoj Knjizi postanka nalazi se na turskoj planini Ararat u istočnoj Anadoliji.

20. Anadolija je mjesto rođenja mnogih povijesnih osoba poput frigijskog kralja Mide, oca povijesti Herodota te apostola Pavla.

21. Mitske Amazonke po legendi vode porijeklo iz sjeveroistočne Turske.

22. Anadolija je mjesto prvog natjecanje u ljepoti u čijem je žiriju bio Paris, s Afroditom, Herom, i Atenom kao sudionicama.

23. Svih sedam crkava koje se spominju u Ivanovu evanđelju nalazi se u Turskoj.

24. Göbekli Tepe u Şanlıurfi najstarije je mjesto bogoslužja dosad otkriveno i datira iz 7500. - 6000. godine prije Krista.

25. Broj arheoloških iskopanja koja se obavljaju u Turskoj svake godine najmanje je 150.

26. Iz Catal Huyuka na području Anatolije potječe najstarija poznata keramika.
 
27. Prva poznata banka u svijetu bila je smještena u sardskom Artemidinu hramu koji se nalazi u Salihliju, a bankarstvom su se bavili svećenici lokalnog hrama.

28. Najstarija poznata brodska olupina izvađena je u Kaşu, a danas se može vidjeti u Muzeju podvodne arheologije u Bodrumu.

29. Neke od prvih najpreciznijih svjetskih mapa izradio je poznati turski kartograf i moreplovac Piri Reis u 16. stoljeću.

30. Leonardo da Vinci nacrtao je projekte za most preko Zlatnog roga, rukavca ušća na Bosporu koji nikad nije sagrađen.

31. Prvi čovjek koji je ikad poletio bio je iz Turske. Legenda kaže kako je, koristeći dva krila, Hezarfen Ahmet Celebi preletio Bospor s Galata kule u Uskudaru u 17. stoljeću.

32. Najdragocjeniji svileni tepih na svijetu nalazi se u muzeju Mevlane u Konyji.

33. Sulejmаn Veličаnstveni, posljednji veliki sultаn Otomаnskog Carstva bio je pjesnik koji je napisаo više od 3.000 pjesаmа, a neke od njih kritiziraju pohlepu čovječаnstvа.
 
34. Cjepivo protiv boginja došlo je u Europu iz Turske nakon što su turski liječnici početkom 18. stoljeća uspješno izliječili sina engleske lady Montague.

35. Čuveni tulipani potječu iz Turske.

36. Čak 80 posto svjetskih zaliha lješnjaka potječe iz Turske.

37. Turska je najveći proizvođač višanja na svijetu, a višnja je dobila latinski naziv po starom nazivu grada Cerasusu koji se nalazi u Turskoj.

38. Najpoznatije piće koje se iz Turske proširilo Europom i svijetom je kava.

39. U Turskoj se mnogo više pije čaj od kave, a tradicionalni crni čaj dobro je poznato piće kojim Turci izražavaju dobrodošlicu brojnim turistima.

40. Iz Turske potječu i ćevapi kakve danas poznajemo.

41. Istanbulski Grand Bazaar jedna je od najvećih tržnica koja se sastoji od 64 ulice i 4.000 trgovina u kojima radi oko 25.000 prodavača.

42. U Istanbulu se nalazi Aja Sofija, nekoć najveća crkva Bizanta, a potom i džamija koja je 1935. godine pretvorena u muzej.

43. Većina Turaka do 1934. godine nije imala prezimena.

44. Turska se može pohvaliti brojnim manjinama, a najbrojnija je ona kurdska. Nažalost, s njima nisu u najboljim odnosima, pa u državi između Turaka i Kurda već godinama tinja pravi građanski rat. Još je gore s Armencima, nad kojima su Turci počinili genocid. Osporavanje tog genocida kazneno je djelo u nekim europskim državama.

45. Istanbul ima drugu najstariju podzemnu željeznicu koja je otvorena 1875. godine. Samo je londonski metro otvoren prije istanbulskog, i to 1863. Prva linija zvala se nama poznatim imenom - Tünel.

46. Unatoč dubokom poštovanju tradicije, tradicionalnu kapu fes danas gotovo da nitko ne nosi. Nju su Turci naslijedili od Grka, s kojima danas nisu u osobito prijateljskim odnosima, iako su obje zemlje članice NATO-pakta.

47. Turska abeceda ne poznaje slova X i Q, ali se može pohvaliti brojnim slovima kakve ne poznaje nijedna druga abeceda. Turski se piše koristeći modificirano latinično pismo, koje je Mustafa Kemal Atatürk uveo 1924. kao dio pokušaja da osuvremeni Tursku. Do 1924., turski se pisao modificiranim arapskim pismom.

48. U Turskoj nema pustinja pa stoga ni deve ne žive ondje u divljini. No često se mogu vidjeti u turističkim odredištima.

49. Turska crnomorska obala dugačka je 1.650 kilometara, što je udaljenost od Berlina do Pariza.

50. Najduža turska riječ je 'muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine', ima 70 slova i otprilke znači 'jedan od onih koji ne može od nekoga napraviti neuspješnog čovjeka'.

51. Turska je država za koju tvrde da je vodeća po broju novinara u zatvorima. 'Pjesma sramoćenja' poznatog njemačkog satiričara Jana Böhmermanna toliko je pogodila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, da je primorao njemačku vladu da podigne tužbu protiv 'prijestupnika'. Sada će odgovarati po zakonu iz vremena kancelara Bismarcka, po kojem je zabranjeno vrijeđati strane šefove država.

425771,425087,423312,425843