POVRATAK DEMOKRACIJI

Tuniški parlament počeo glasovati o novom ustavu

03.01.2014 u 17:08

Bionic
Reading

Tri godine nakon revolucije koja je izazvala pobune diljem arapskog svijeta, tuniški parlament počeo je glasovati u petak o novom ustavu koji će pomoći da se ta zemlja vrati na put demokratskog napretka

Usvajanje ustava je ključni korak prije nego što prijelazna vlada stupi na dužnost kako bi okončala krizu između islamista i sekularnih stranaka koja je zaprijetila tranziciji Tunisa nakon pada autokarata Zinea al-Abidinea Ben Alija.

Njezini završni koraci prema punoj demokraciji smatraju se mogućim modelom za regiju u kojoj se Egipat, Libija i Jemen - koji su također svrgnuli s vlasti svoje čelnike 2011. godine - bore s nestabilnošću i nasiljem kao i ponovnim oživljavanjem islamizma.

Raspravi u parlamentu nazoče 192 od 217 zastupnika. Očekuje se da će glasovanje potrajati najmanje tjedan dana budući da se svaki zastupnik mora pojedinačno izjasniti o 146 članaka ustava.

'Ovo je ustav za cijeli tuniški narod', rekao je predsjednik prijelaznog saziva parlamenta Mustafa Ben Jaafar. "Naporno radimo s različitim strankama kako bi završili taj proces", rekao je on na sjednici parlamenta.

Islamistička stranka Ennahda, koja je došla na vlast prije dvije godine, i većinom sekularne oporbene stranke dogovorili su da će predati vlast prijelaznoj vladi do 14. siječnja - treće godišnjice pada Ben Alija, nakon što usvoje ustav i odrede datum izbora te imenuju izborno povjerenstvo.

Prvotnu raspravu o nacrtu ustava omele su velike podjele oko uloge islama u jednoj od najsekularnijih zemalja u arapskom svijetu. Međutim, stranke su prevladale svoja neslaganja.

U nacrtu ustava se navodi da je Tunis 'slobodna zemlja, neovisna, suverena; islam je njezina religija, arapski njezin jezik, a republika je državno uređenje'.

Tranzicija Tunisa uglavnom je mirna nakon pobune 2011., ali podjele između islamista i sekularnih oporbenih stranaka dovele su do političkog zastoja koji je zaprijetio demokratizaciji.