FORMACIJA PREMIJERA NA ODLASKU

Tunis dobio 'vladu nacionalnog jedinstva'

17.01.2011 u 19:29

Bionic
Reading

Mohammed Ghannouchi, posljednji premijer svrgnutog tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija, izvijestio je u ponedjeljak o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj će biti trojica oporbenih vođa, ali i šestorica bivših ministara, koja će upravljati u prijelaznom razdoblju do idućih izbora

Premijer koji je izjavu novinarima dao u predsjedničkoj palači, objavio je popis s imenima 19 ministara te 'vlade nacionalnog jedinstva' koja će upravljati zemljom do idućih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Trojica predsjednika političkih stranaka bivše oporbe režimu predsjednika Ben Alija koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju nakon 23 godine apsolutne vlasti, ući će u tu vladu. I šestorica članova Ben Alijeve bivše vlade ući će u novu, među kojima premijer, ministar vanjskih poslova Kamel Morjane i ministar unutarnjih poslova Ahmed Kriaa. U vladi će biti i predstavnici civilnog društva.

Tuniski islamistički pokret Ennahdha pozvao je na formiranje 'vlade nacionalnog spasa' u kojoj će biti sve stranke, osim bivše stranke na vlasti, i 'utemeljiteljske skupštine' radi pripreme novog ustava. Stranka Racheda Ghannouchija, vođe islamističke stranke u progonstvu, pozvala je na formiranje 'vlade nacionalnog spasa' kako bi se 'osigurala prava demokratska tranzicija zemlje'. Ghannouchi se zauzima da iz te vlade nitko ne bude isključen, osim onih koji su 'profitirali' ili su sudjelovali u Ben Alijevoj vlasti.

Ennahdha poziva i na formiranje 'utemeljiteljske skupštine' koja će pripremiti 'novi ustav' prije parlamentarnih izbora koje bi trebalo sazvati 'za šest mjeseci'. Ta bi skupština trebala uspostaviti 'parlamentarni i demokratski režim koji će okupiti sve struje u politici i u civilnom društvu', ističe taj pokret.

Ennahdha je u vrijeme Ben Alijeva režima bila zabranjena, a njezinih tridesetak tisuća pristaša uhićeni su u 1990-im.

Oglasio se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, koji je pozvao u ponedjeljak u Abu Dhabiju na brzu normalizaciju u Tunisu, gdje vlada nesigurnost pošto je u petak pod pritiskom uličnih prosvjeda svrgnut predsjednik Zine El Abidine Ben Ali.

'Duboko sam zabrinut zbog nasilja u Tunisu', rekao je glavni tajnik UN-a na tiskovnoj konferenciji u Abu Dhabiju, gdje je sudjelovao na susretu na vrhu o obnovljivim vrstama energije.

'Pozivam tunisku vladu i sve strane da osiguraju red u zemlji', rekao je.

Odgovarajući na upit misli li da će se nemiri iz Tunisa proširiti na susjedne zemlje, glavni tajnik je rekao da ne može predvidjeti posljedice, ali je dodao da 'stanje u Tunisu svjedoči o potrebi vlada da se bave potrebama ljudi'.

'Pozivam međunarodnu zajednicu da podupre napore radi ponovne uspostave demokracije u toj zemlji', zaključio je.

Europska unija i Sjedinjene Države ponudile su pomoć radi pripreme slobodnih izbora i uspostave demokratske vlasti.

EU će razmisliti o sankcijama za bivšeg predsjednika Ben Alija i njegove suradnike kako bi spriječio destabilizaciju.

EU je 'spreman pružiti brzu pomoć radi pripreme i organiziranja izbornog procesa' najavljena nakon Ben Alijeva odlaska, rekla je europska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton u zajedničkom priopćenju s potpredsjednikom Europske komisije Stefanom Fueleom.

'Tunis je došao do točke iz koje nema povratka', ocijenilo je dvoje čelnika, osudivši postupke kojima se želi "dodatno destabilizirati sigurnosno stanje", dok se sumnja da pristaše svrgnutog predsjednika žele izazvati kaos.

Ashtonova i Fuele pozvali su na formiranje nove vlade jedinstva koja će osigurati mirnu i demokratsku tranziciju.