EUROPEJCI

Tuerk: Ne moramo slušati lekcije o ponašanju

19.12.2008 u 11:29

Bionic
Reading

Slovenski politički vrh jedinstven je u stajalištu da uvjetovanje bržeg nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom rješenjem bilateralnog 'graničnog prijepora' nije neeuropski čin

LJUBLJANA - Slovenski vrh smatra i da ćerazlozi za blokiranje većine pregovaračkih poglavlja na današnjojpristupnoj konferenciji u Bruxellesu biti shvaćeni među europskimsaveznicama Slovenije. "Slovenija je već više od četiri godine članica EU-a i ima kredibilnost koju je stekla svojim radom, pa i predsjedanjem integracijom. Nismo u situaciji u kojoj bi morali slušati lekcije o tome kako se treba ponašati u Europskoj uniji", izjavio je za ljubljansko Delo predsjednik Danilo Tuerk.

"Nema opasnosti da će Slovenija zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora steći reputaciju države koja izaziva probleme", dodao je Tuerk u razgovoru za središnji slovenski dnevni list. Razgovor s Tuerkom list će u cijelosti objaviti u svom broju od subote, a u petak je donio samo izvatke.

Tuerk je već u četvrtak ocijenio da je uskraćivanje potpore vlade premijera Boruta Pahora otvaranju većeg broja poglavlja bilo neophodno kako bi Slovenija "zaštitila slovenske nacionalne interese" zbog otvorenih graničnih pitanja.

Neki slovenski komentatori izražavaju bojazan da bi Slovenija mogla ostati usamljena u svom pokušaju da i idućih mjeseci blokira nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom. No, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin ustvrdio da je "trećina članica EU-a zapravo na strani Slovenije" i ocijenio da "Hrvatska iduće godine ne može zaključiti pregovore s EU-om, jer je to nerealno".

Kako prenose slovenski mediji, Pahor nudi hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da se što prije sastanu, zajedno s ministrima vanjskih poslova, kako bi "trasirali put" za rješenje problema koji bi omogućio da do deblokade dođe u prvoj ili drugoj polovici češkog predsjedanja EU-a. Pahor - naglašavaju mediji - ističe da u Sloveniji postoji "politička volja" da se stvari riješe, ali ne već na prvom takvom sastanku, te upozorava da bi ga slovenski parlament pozvao na odgovornost da nije blokirao nastavak hrvatskog pristupnog procesa.

Budući da slovenski dužnosnici zadnjih dana govore o potrebi obnovljenog dijaloga i da je Pahor opisujući moguće bilateralno rješenje rekao da "bez treće nema sreće", slovenski promatrači zaključuju da je on zainteresiran za treći, novi pokušaj rješenja bilateralnih pitanja nakon neuspješnog parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan budući da je, po nekim neslužbenim ocjenama, i neformalni dogovor s Bleda Janša-Sanader na određen način "prevladan".

Mediji prenose i izjavu ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da Slovenija u EU ima saveznike i partnere kojima će intenzivnom diplomatskom akcijom sada nastojati podrobnije razložiti bit graničnog spora s Hrvatskom i u čemu se sastoji navodno "prejudiciranje granice". On ocjenjuje da će nakon blokade biti "više sluha" za slovenske argumente, prenose mediji.