MILANOVIĆ NA HRT-U

'Tuđman nije prodavao teritorij, a to ne radim ni ja'

31.07.2012 u 20:55

Bionic
Reading

U intervjuu za Dnevnik HTV-a premijer Zoran Milanović kazao je kako su se pogreške u naplati poreza događale, ali više neće biti tako. Također je komentirao ratifikaciju sporazuma o granici s BiH

'Nije to stup srama i nije tako zamišljen. Radi se o dugu, a ne o utaji, ne radi se o kaznenom djelu. Onaj tko nije platio će platiti. Cilj je uvesti red da se poveća svijest. Tko god je na popisu neka se ne smatra osramoćenim, neka plati porez', rekao je premijer.

Milanović je izjavio kako nije ni pogledao popis jer je to posao Porezne uprave, a upitan da komentira situaciju u kojoj je bilo dopušteno nekim korporacijama da ne plaćaju dugove, dok su se građanima slale opomene zbog sto kuna duga, premijer je rekao kako je to pogrešno.

'Nisam siguran da je onaj tko je to dopuštao imao namjeru učiniti nepravdu, ali to je pogrešno. To je neefikasno i stvara pogrešnu klimu. Ovo što sada radimo ide prema tome da se takve situacije izbjegnu. Bankama je dopuštena takva selektivnost, ali državi nije', naglasio je Milanović.

Premijer je komentirao i najavljenu ratifikaciju sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom i napomenuo kako to nije iznenadna odluka, već tema o kojoj se povremeno pregovara već trinaest godina.  Potvrdio je kako je upravo on pokrenuo inicijativu, u dogovoru s ministricom Vesnom Pusić.

'Nije utjecao ni Bruxelles ni netko treći, sve je između Zagreba i Sarajeva. Nema tu ništa novo, činjenica je da smo na najvišoj razini potpisali jedan ugovor i da on stvara pravne posljedice.

Već potpisom stvaraju se određene obveze, možete se potpuno povući iz ugovora, ali onda morate krenuti sa svim ispočetka, 1000 kilometara granice, niz novih pitanja koja se mogu otvoriti, a nešto ste već ispregovarali i potpisali, istaknuo je. Prepoznajem hrvatski interes i branim ga. Niti je Tuđman prodavao teritorij niti ja to radim' zaključio je Milanović.