DUGOROČNA PROGNOZA

Tuča, poplave, snažna nevremena? Meteorologinja otkrila kakva nas promjena čeka

27.08.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Prema najavama, diljem Hrvatske još bi danas trebale biti visoke temperature, ali Državni hidrometeorološki zavod nije izdao crveno upozorenje na iznimno opasno vrijeme, nego je cijela zemlja danas u narančastom, što označava opasno vrijeme. Još danas diljem zemlje bit će visoke temperature, a od sutra ćemo lakše disati

Što slijedi u Studiju 4 je otkrila HTV-ova meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

'Promjena vremena je pred vratima. Sa zapada, sjeverozapada nam dolazi zapravo jedan izraženi frontalni poremećaj. To smo mogli možda ponegdje čuti i pročitati da je bilo olujnih nevremena i po Njemačkoj i po Italiji, upravo zbog tog frontalnog poremećaja koji sada polako prelazi preko Alpa, dolazi do nas.

Već danas navečer, osobito u noći na ponedjeljak, može biti izraženih pljuskova najprije u Istri, na sjevernom Jadranu, potom se naravno to sve seli duž Jadrana, znači više na jug i kasnije, kasno popodne, navečer sutra i na istom zemlje, rekla je Mikuš Jurković.

Očekuju li nas oluje onakve kakve smo imali u srpnju?

'Pa ono što je sigurno, sigurno je da će lokalno biti grmljavinskog nevremena. A ono što je vrlo nezahvalno za prognozirati, odnosno raditi usporedbu. Jer ne znamo koliko će točno biti utjecaj tog olujnog nevremena, a ovisi je o tome gdje će se ono pojaviti. Ako se baš pojavi u nenaseljenom području, onda utjecaj neće biti toliko snažan koliko je to bio u srpnju. Međutim, ako se pojavi u naseljenom području, vrlo naseljenom području, osobito velika vjerojatnost je sutra na Jadranu, a znamo da je Jadran pun turista.

Dakle, na moru može biti vrlo, vrlo izraženih nevera, što znači jako valovito more, mnogo kiše, vjerojatna je i tuča, moguće su i pijavice. I naravno da utjecaj isto može biti jako velik i to sve može biti žestoko. Ono što moram naglasiti, već danas je izdano za sutra narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme, znači da je vrijeme izuzetno opasno, odnosno postoji mogućnost da se, kako ćemo se približavati sutrašnjem danu, to upozorenje s narančastog podigne na crveno. Stoga svakako treba pratiti i prognoze i upozorenja, prilagoditi aktivnosti i planove', savjetovala je meteorologinja za HTV.

  • +15
Toplinski val u Zagrebu i Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Upitana očekuju li se veće količine kiše, poplave, rekla je da s grmljavinskim nevremenom lokalno može biti i obilne oborine. To znači veća količina kiše u kratkom vremenu. 'Osobito na obali je problem kad padne veća količina oborina u kratkom vremenu. Znamo da odvodni kanali to ne mogu sve progutati, pa onda se voda zadržava i na kolnicima i na pločnicima, imamo tzv. urbane ili bujične poplave. I to je sutra moguće', poručila je.

Koliko će to osvježenje trajati, očekuju li se da možda sredinom tjedna se vrate ove visoke temperature.

'Za sada ovako visokih temperatura nema na vidiku. Dakle, osvježenje dolazi već sutra, najprije na zapad. Jako će se osjetiti od utorka. Temperatura zraka najviša dnevna od utorka će biti oko 25 C. Što znači da su to vrijednosti oko približnih srednjih za ovo doba godine, možda čak i koji stupanj niža vrijednost maksimalne temperature. Međutim, neće biti posve stabilno sve tamo do četvrtka. Onda prema kraju tjedna ipak se i vrijeme stabilizira, ali vrućine za sada se ne vraćaju', ustvrdila je Mikuš Jurković.

  • +28
Kiša Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kad se usporede temperaturni prosjeci, koliko je ovo ljeto toplije u odnosu na prošlo i neka prošla ljeta? 'Ovo ljeto još nije gotovo, znači kolovoza još nije gotov. Međutim, možemo reći da će sigurno biti toplije od prosječnih. Ali lipanj je bio uobičajen oko srednjih vrijednosti.

Srpanj, kojeg svi pamtimo po grmljavinskoj oluji, je zapravo bio u mnogim mjestima stupanj do 2 topliji od prosjeka, jer je bio i kišovit, osobito na sjevernom Jadranu i zapadu. Kolovoz, kad smo svi već mislili da se ljetu bliži kraj, poslije Velike Gospe, toplinski val. Tako da će i ovo ljeto, prema svemu sudeći, biti koji stupanj iznad prosjeka', rekla je Mikuš Jurković za HTV.