oluja u hrvatskoj

Strašno nevrijeme poharalo Zadar, tuča ozlijedila dvije žene, muškarac pao s krova, vjetar odnio krov sa škole...

07.07.2019 u 22:31

Bionic
Reading

U nedjelju je gotovo cijelu Hrvatsku zahvatilo veliko nevrijeme praćeno tučom. U poslijepodnevnim satima nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je područja više županija i to Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske. U večernjim satima oluja je poharala i Zadar.

Strašno nevrijeme noćas je poharalo Zadar, prenosi Antena Zadar.

Prema podacima s terena na Puntamici je vjetar dosegnuo brzinu od čak 29.1m/s, a srušena su i stabla na Baninama, Smiljevcu, Bilom Brigu, Bibinjama te u ulici Put Dikla.

Letjeli su i kontejneri, a prema posljednjim neslužbenim informacijama nastradalo je i nekoliko vozila na Poluotoku.

Upozorenje HAK-a

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima, osobito u drugom dijelu dana. Tijekom cijelog dana očekuje se pojačana gustoća prometa na glavnim cestovnim pravcima, a najviše na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između Lučkog i čvora Bosiljevo II u oba smjera, A3 Bregana-Lipovac, na zagrebačkoj (A3) i riječkoj obilaznici (A7), na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija i kod tunela Učka, kod čvora Matulji, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8) i prilazima turističkim središtima na obali.


Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim cestama povremeno se može voziti usporeno.


Pojačan promet za osobna vozila povremeno se očekuje na većini graničnih prijelaza, a osobito na GP Kaštel, Plovanija, Pasjak, Rupa, Macelj, Bregana, Bajakovo, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja i Maljevac. Za teretna vozila pojačano će biti na GP Bregana, Tovarnik i Bajakovo.


U pomorskom prometu ne očekujemo poteškoće.

Nakon nepodnošljive sparine i vrućine koja je obilježila veći dio dana, žestoka fronta u nedjelju navečer protutnjala je Istrom i Kvarnerom.

Za vrijeme prolaska fronte razvio se ogroman shelf cloud koji je donio olujne udare vjetra. Naša meteorološka postaja u Draguzetima na Barbanštini zabilježila je udar zapadnjaka od čak 104 km/h, javlja istramet.

Meteorološka postaja u Labinu na Fortici izmjerila je 101 km/h, a izdvojimo i Poreč – luka (99 km/h), Žminj (86 km/h), Pula – Veli vrh (85 km/h), te Dajlu (64 km/h).

'Vjetar je lomio grane, a u Puli – Mondival sudeći prema snimci koju smo zaprimili pričinio štetu na gradilištu. Naša ekipa (Monika Radovan&Petar Radovan) uživo je bila kod Červara gdje je silovit nalet vjetra lomio grane, a promet se odvijao otežano i zbog silovitog naleta kiše', kažu s Istrameta.

Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH zaprimili su jučer dojave o srušenom drveću na prometnice i dalekovode, nestancima električne energije, oštećenjima krovišta, ozljedama osoba.

Prema dosadašnjim dojavama, najteže posljedice prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je nevrijeme praćeno vjetrom, tučom i kišom oko 16.30 sati zahvatilo veći dio županije. Tuča veličine oraha, a ponegdje i jajeta, u kratkom je vremenu počinila velike materijalne štete na području cijele županije. Zaprimljene su dojave o oborenim stablima na prometnicama, prekinutim žicama električne mreže, dok je u Drenovcima vjetar odnio krov s osnovne škole. U Borovu Naselju dvije starije žene su od udara tuče (leda) lakše ozlijeđene, dok je u Posavskim Podgajcima muškarac pao s krova, a težina njegovih ozljeda za sada nije poznata.

Načelnik općine Drenovci podignuo je tim Civilne zaštite za opće namjene. U naselju Topola kod Bošnjaka pijavica je potrgala žice električne mreže i oborila nekoliko stabala. Sve raspoložive ekipe HEP-a, vatrogasaca i ostalih su na terenu i saniraju štetu.

Tuča u Zagorju Izvor: Društvene mreže / Autor: zagorjecom TV

Nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom oko 14.20 sati zahvatilo je i Krapinsko-zagorsku županiju, a županijski centar 112 Krapina zaprimio je više desetaka dojava građana o raskrivenim krovištima kuća, srušenim stupovima električne energije i srušenim stablima. Najviše dojava je bilo s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Svetog Križa Začertja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli. Prema trenutno dostupnim informacijama, oštećeno je 15-ak krovišta kuća.

I u Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je oko 15.20 sati zahvatilo područje Siska, Sunje i Lekenika te je županijski centar 112 zaprimio više dojava građana o padu drveća na prometnice i elektrovodove, a zaprimljene su i dojave o oštećenju dva krovišta kuća.

U Primorsko-goranskoj županiji kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno kišom, vjetrom i tučom zahvatilo je oko 13.25 sati područje Rijeke i okolice te je zaprimljeno više dojava o posljedicama nevremena.

U Rijeci se na cestu srušilo nekoliko limova s krovova, a prijavljen je i udar groma u kuću koja je ostala bez električne energije. Na auto cesti A6 kod Kikovice u smjeru Zagreba vozila su se sklonila zbog tuče pod vijadukt i blokirala promet. Na državnoj cesti D8 od Bakarca prema Kukuljanovu na nekoliko mjesta došlo je do odrona. Poplavljena su prizemlja dvije kuće i to na području Jelenja te u Novom Vinodolskom.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nevrijeme je oko 16.20 sati zahvatilo područje Garešnice, Kapele i Dežanovca. U mjestu Donji Mosti na području Kapele uslijed obilne kiše došlo je do nanosa kamenja i cigle na prometnicu na ulazu u mjesto. Na državnu cestu DC 26 palo je drvo.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od 16.20 do 17 sati nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je područje Male Gorice, Klinča Sela, Pavučnjaka, Paukovca, Trpuca te dijelove Grada Zagreba. Nadležni županijski centar 112 zaprimio je dojave o strušenim stablima, oštećenjima dalekovoda, dok je poplavljivanje podvožnjaka prijavljeno u Zagrebu u Škorpikovoj ulici. Oko 17 sati Brodsko-posavsku županiju također je zahvatilo nevrijeme praćeno kišom i vjetrom.

U Davoru vjetar je srušio i oštetio više krovova kuća i gospodarskih objekata te srušio nekoliko stabala. U Slavonskom Brodu županijskom centru 112 prijavljeno je više padova granja i stabala na kolnike. Na širem području županije (Davor, Okučani, Stara Gradiška, Brebrina i Slavonski Brod) zabilježeni su prekidi opskrbom električnom energijom zbog vjetra koji je rušio električne stupove s vodovima.   Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH još uvijek zaprimaju dojave građana o posljedicama nastalim nevrijemenom te promptno izvješćuju nadležne žurne službe koje izlaza na teren.

  • +13
Olujni oblaci nad Zagrebom Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL