nova faza u istrazi

Trumpu ponuđen izbor da dođe na saslušanja ili neka se prestane žaliti

27.11.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Američki Kongres pozvao je predsjednika Donalda Trumpa da dođe na saslušanja u sklopu istrage koja bi mogla voditi pokretanju opoziva protiv njega i aktivno se uključi u proces ili neka se prestane žaliti, javlja BBC u srijedu

Jerrold Nadler iz Demokratske stranke, predsjednik Odbora za pravosuđe u Zastupničkom domu, pozvao je Trumpa da dođe na prvo saslušanje 4. prosinca kako bi prisustvovao ispitivanju svjedoka kojima i sam može postavljati pitanja.

To će biti nova faza u istrazi koju su demokrati pokrenuli u Kongresu u svrhu mogućeg opoziva predsjednika Trumpa zbog navodnog pritiska na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, glavnog Trumpova protukandidata i njegova sina Huntera koji je ranije radio za ukrajinsku tvrtku Burisma.

Istraga treba utvrditi je li Trump prijetio Ukrajini uskratom američke vojne pomoći ako ne istraži Bidene. Predsjednik odbacuje sve optužbe i ponavlja da je istraga "lov na vještice".

Prošli tjedan Obavještajni odbor Zastupničkog doma završio je prva dva tjedna javnih saslušanja od kojih su neka održana iza zatvorenih vrata.

Adam Schiff iz stranke demokrata, predsjednik Obavještajnog odbora, rekao je da će se sada pripremati izvješće koje treba biti objavljeno 3. prosinca.

"U osnovi, pred predsjednikom je izbor", rekao je Nadler. "On može iskoristiti priliku i prisustvovati saslušanjima ili se prestati žaliti na taj proces", rekao je i dodao: "Nadam se da će izabrati sudjelovati u ispitivanjima, izravno ili putem svog savjetnika, kao što su to činili drugi predsjednici prije njega".

U pismu predsjedniku Nadler je objasnio da će saslušanje predsjedniku otvoriti mogućnost da razgovara o povijesnoj i ustavnoj osnovi za opoziv.

Predsjedniku je dao rok do ponoći 1. prosinca da potvrdi hoće li doći na saslušanje i ako hoće da obavijesti Odbor tko će biti njegov savjetnik.

Pravosudni odbor trebao bi počekom prosinca početi skicirati tekst opoziva, a riječ je optužbama protiv predsjednika.

Nakon glasanja u Zastupničkom domu u kojem većinu imaju demokrati, o tekstu treba glasati i Senat u kojem većinu imaju Trumpovi republikanci.

Ako dvije trećine zastupnika odluče da se Trump ogriješio, tada je vrlo vjerojatno da bi on mogao postati prvi američki predsjednik smijenjen postupkom opoziva (engleski: impeachment).

Bijela kuća i neki republikanci žele da proces suđenja bude ograničen na dva tjedna.