heroj operacije

Trump odlikovao Conana, vojnog psa ozlijeđenog u operaciji al-Baghdadi

25.11.2019 u 21:14

Bionic
Reading

Predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je u Bijeloj kući odlikovao psa Conana, pripadnika specijalnih snaga američke vojske i heroja operacije protiv prvog čovjeka džihadističke skupine Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija

Belgijski ovčar Conan stigao je u Washington s Bliskog istoka te iz ruku predsjednika Trumpa primio "medalju i plaketu", prenosi CNN.

Svečanom uručenju priznanja sudionicima operacije prisustovavli su Trumpova supruga Melania i potpredsjednik Mike Pence koji je neprestance mazio Conana, piše agencija dpa.

Trump je Conana nazvao "tvrdim orahom" i objasnio "Conan je bio vrlo teško ozlijeđen... mislili su da se možda i neće oporaviti, ali on se oporavio vrlo brzo i od tada sudjelovao u vrlo važnim napadima".

Predsjednik je dodao da Conan neće u mirovinu i sada je na "vrhuncu" svojih zrelih godina.

Trump je u Bijeloj kući odlikovao sve sudionike napada na al-Baghdadija, no njihov identitet nije otkriven niti su im lica snimljena i Conan je nastupio u tom događaju kao simbolični predstavnik.

"Conan je odradio fantastičan posao. Počašćeni smo što je danas s nama", rekao je Trump.

Conan je bio ozlijeđen dok je gonio al-Bagdhadija u tunelu u koji je pas poslan jer se strahovalo da al-Baghdadi nosi prsluk s eksplozivom. Baghadhi je zapravo i nosio samoubilački prsluk i detonirao ga u tunelu pri čemu je ubio sebe i još troje djece.

Tunel se urušio pri eksploziji, a Trump je dao naslutiti da su u operaciji sudjelovali i drugi psi jer je rekao da je Bagdhadi "stigao do kraja tunela dok su ga naši psi gonili".

Pas Conan dio je snaga specijalnih snaga Delta koje su izvele operaciju i njegovo je ime prije bilo tajno, no Trump je na Twittteru objavio ime Conan i snimku psa nakon napada.